Putyint a háború tartja életben, szóval ne sok jóra számítsunk tőle

2015. február 16. 09:05

A Kettős Mérce megkérdezte Denis Volkov szociológust, a moszkvai Jurij Levada független közvéleménykutató-központ munkatársát arról, hogyan tudják Putyin propagandistái még Habony Árpádot is túlszárnyalni.

2015. február 16. 09:05
B. Simon Krisztián

A Kettős Mérce megkérdezte Denis Volkov szociológust, a moszkvai Jurij Levada független közvéleménykutató-központ munkatársát arról, hogyan tudják Putyin propagandistái még Habony Árpádot is túlszárnyalni.

Hiába gyengül ugyanis a rubel, vergődik a gazdaság és nőnek az árak, Putyin szárnyal. Erről pedig olyan sajátos »mentőcsomagok« tehetnek, mint az ellenzék lejáratása, a rendszerellenes jelöltek ellehetetlenítése vagy a média monopolizálása. Utóbbi nagyon jól illusztrálja egy múltheti írásunk, amelyből kiderül, hogy Oroszországban mindössze egy független TV-csatorna működik, de azt is kivették a kábelszolgáltatók a kínálatukból, az utolsó nagyobb független rádiót pedig megvette a Gazprom. (…)

Volkov emlékeztet, hogy Putyin már korábban is fegyveres konfliktusoknak köszönhette a népszerűségét. Miután átvette Borisz Jelcintől az elnökséget, alig pár hónap alatt 31-ről 84 százalékra nőtt a népszerűsége az „észak-kaukázusi terrorelhárító akciónak«(azaz a Csecsenföld ellen indított háborúnak) köszönhetően, 2008-ban pedig az orosz-grúz konfliktus miatt örvendhetett népszerűségnek. A kormánymédia már 2008-ban is háborús üzemmódban működött, akárcsak most. Mivel az oroszok 95 százaléka a tévéből informálódik az ukrán helyzetről, nagyon is elterjedt az a nézet, hogy Oroszorzság humanitárius okokból avatkozott be Ukrajnában, hogy megvédje az oroszajkú lakosságot a kijevi »fasiszta« rendszertől.

»Nem akarom azt mondani, hogy Putyin biztosan propaganda-céllal kezdett háborút, de azzal mindenképpen tisztában volt, hogy egy nemzetközi konfliktus jót tud tenni az otthoni megítélésének. Nem hiába próbálta meg már 2013 végén és 2014 elején is diszkreditálni a Majdanon történteket, ezzel elejét véve a békés változásnak. Az orosz tévék már az elejétől fogva nagy hangsúlyt fektettek Ukrajnára, és a méréseink azt mutatták, hogy ennek megfelelően 2014 elején az orosz tévénézők már a legfontosabb közéleti témák között tartották számon az ukrán helyzetet« – mondta.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adófizető
2015. február 16. 09:46
Hát a háborús retorika nálunk is meghozza a tartós népszerűséget. Még szerencse, hogy pártunk és kurmányuk eddig még tényleges fegyveres konfliktusba nem rángatott bele bennünket, csak pofázik, meg hülye intézkedéseket hoz.
sersem4
2015. február 16. 09:37
Forditsuk meg a kérdést. Az ukrán politikai elit,ugy ánblokk,meddig maradhatna a helyén,amennyiben kitörne a béke? Kiderülne,hogy a halot katonáik száma minimum a tizszerese a bevallottnak,az állam csödben van,unios csatlakozás kétszáz évvel elnapolva,az adóságok visszafizetésére el kell adni az országot az utolsó szögig,életszinvonal az afrikai alatt évtizedekig.... Biztos nyugodtan fogadnák a hirt az emberek.
kukagyerek
2015. február 16. 09:11
Ritka egy takony írás!
Zokni
2015. február 16. 09:11
"...Nem akarom azt mondani, hogy Putyin biztosan propaganda-céllal kezdett háborút, de azzal mindenképpen tisztában volt, hogy egy nemzetközi konfliktus jót tud tenni az otthoni megítélésének." - idézi. Hát méltó utóda a cári rendszernek. Ahol az komoly szempont volt egy háború elindításában, hogy általa a besorozott, éhező muzsikok megritkulnak az országban. Kedves ember. Isten hozott Magyarországon Vlagyimir Vlagyimirovics!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!