A Nemzetközi Büntetőbíróság tagjává választották Kovács Pétert

2014. december 17. 22:46

Kilenc évre, a 2024-ig terjedő időszakra a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírájává választották Kovács Péter volt alkotmánybírót. Ő az első magyar bíró a testületben.

2014. december 17. 22:46

Kovács Péter volt alkotmánybírót a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) bírájává választották – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Kovács Péter professzor, nemzetközi jogász, a magyar kormány jelöltje az első magyar bíró a Nemzetközi Büntetőbíróságon, december 16-án kilenc évre, a 2015-2024 közötti időszakra választották meg a kelet-európai csoportban megüresedő két hely egyikére.

A testületben 2015-ben jár le hat tag mandátuma, ebből két kelet-európai hely üresedett meg, amelyekért Kovács Péter mellett további öt jelölt indult Észtországból, Grúziából, Horvátországból, Litvániából és Lengyelországból. Szoros verseny folyt a megüresedett helyekért, a magyar jelölés sikeressége érdekében a választást megelőző hónapokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium intenzív kampányt folytatott – közölte a tárca.

A Nemzetközi Büntetőbíróság New York-i közgyűlése döntött a hat elnyerhető bírói helyre benyújtott 17 pályázatról.
 
Kovács Péter 1959-ben született, a JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, 1997-ben habilitált, 2011 óta az MTA doktora, a Miskolci Egyetemen és a Pázmányon oktat. Kovács Péter 2005 szeptembere és 2014 szeptembere között volt az Alkotmánybíróság tagja.
 
A 2002-ben megalakult ICC a népirtással, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolt személyek ügyeiben folytathat eljárást. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beja
2015. január 04. 21:26
Amiről Ön beszél, az az ICTY, a délszláv háború bűnösei felett ugyanis egy külön nemzetközi büntetőbíróság ítélkezik. Kovácsot az ICC tagjává választották: ez az "általános hatáskörű" nemzetközi büntetőbíróság.
Tüke66
2014. december 18. 13:22
Több okból is örvendetes hír. Gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!