Emberkísérlet vagy utolsó esély?

2014. október 28. 14:02

Meglepő, az eddigi gyógyszerfejlesztési szabályozással ellentétes, bár most már nem precedens nélküli törvényjavaslatot nyújtottak be a brit törvényhozáshoz jóváhagyásra. E szerint még nem tesztelt gyógyszereket is kaphatnának gyógyíthatatlan betegek a közeljövőben.

2014. október 28. 14:02

A kormány, az orvosok és a vezető brit rákalapítvány is támogatja azt a törvényjavaslatot, amely megkönnyíti, hogy az orvosok a beperelés fenyegetése nélkül próbálhassanak ki új gyógymódokat  számolt be róla a The Daily Telegraph online kiadása alapján az MTI.
A törvényjavaslat a reklámmágnás Lord Saatchi nevéhez fűződik, aki azután emelte fel szavát az ügyért, miután felesége petefészekrákban meghalt. Saatchi elmondta: a gyógyíthatatlan betegeknek adott, tesztelés nélküli gyógyszerek alapelvét már az Ebola-fertőzötteknél kipróbálták.
A tervezetből márciusra lehet törvény, ha a parlament elfogadja. A tervezet támogatói hangsúlyozták: az új törvény a gyógyíthatatlan rákban szenvedőknek is lehetővé teszi, hogy önként jelentkezzenek ki nem próbált gyógyszerekkel való kezelésekre."

A javaslat hallatán valószínűleg sokan, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, fellélegeznek: van egy utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak a túlélés reményében. Bennem mégis ambivalens érzéseket keltett a hír. Értem, hogy ezeknek a betegeknek nincs más esélyük, de ha még az orvosok sincsenek tisztában egy gyógyszer összes lehetséges hatásával, nem kerülhetnek ezek az emberek néhány év múlva -vagy akár még hamarabb is- sokkal rosszabb helyzetbe? Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint az eljárást, ha megvalósul, csak egy hajszál (vagy annyi sem) választja el az emberkísérlettől.
 
Forrás: MTI

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!