Közép-Európa legmodernebb sugárterápiás készüléke az OOI-ben

2014. május 30. 17:04

Május közepén új lineáris gyorsító kezdte meg működését az Országos Onkológiai Intézetben. A készülék különböző energiájú foton- és elektronsugárzás kibocsátására képes. Különleges tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábos kezelés, mellyel lényegesen lerövidíthető az egyénenkénti besugárzási idő. Így több páciens kezelésére nyílik mód, amivel várhatóan csökken a betegek előjegyzési ideje.

2014. május 30. 17:04

 Az MTI-hez eljuttatott közlemény kitér arra is, hogy a berendezés „fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegbeállítás pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, amely csökkenti a mellékhatásokat. A készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni - elsősorban a mellkasi régióban - a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető vele koponyán belül és kívül is."

 
A lineáris gyorsító egy már elavult, több mint húszéves berendezést vált ki, az intézet saját forrásból finanszírozta és részletekben fizeti ki.
További előnye a beszerzésnek, hogy segítségével az intézmény újabb nemzetközi kutatási programokba is bekapcsolódhat.  
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. május 31. 02:31
Ez egy CyberKnife?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!