Megújul a miskolci görögkatolikus székesegyház

2014. április 15. 11:53

Százmillió forintos állami segítséggel újítják fel a miskolci görögkatolikus székesegyházat, amelynek renoválása már elodázhatatlan volt. A templom belső terét a hívek adományaiból fogják felújítani.

2014. április 15. 11:53

Megújul a görögkatolikus egyház több mint százéves miskolci székesegyháza. Az épület elodázhatatlan renoválása állami támogatással már folyik, a templom belső terének munkái a hívők adakozásából kezdődnek el - mondta a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke hétfőn az MTI-nek.

Orosz Atanáz tájékoztatása szerint a négyszáz hívőt befogadó székesegyház homlokzatát teljes egészében újravakolják, a tetőt az eddigi pala helyett cseréppel burkolják, akadálymentesítik a templomot, diakónusi sekrestyét építenek, ajtókat cserélnek ki.

A százmillió forintos beruházást állami forrásból fedezi az egyház, és a templom belső megújítását is tervezi. Ez elsősorban a fűtési rendszer kiépítését jelenti, amelynek költségét a hívők adományából teremtenék elő - mondta a püspök. A székesegyház külső megújítását a Középület és Lakásépítő Zrt. végzi, a munka várhatóan július végére fejeződik be.

A Szentszék 2011-ben bővítette ki a Miskolci Apostoli Exarchátus területét, és így több mint fél évszázad után Miskolc újra görögkatolikus püspöki székhely lett, élére Orosz Atanázt nevezte ki XVI. Benedek pápa. A püspökség fennhatósága alá hatvan parókia, több intézmény, iskola és ötvenezer hívő tartozik.

A görögkatolikusoknak Magyarországon két területi szervezetük van: a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus; a felekezethez 250 ezren tartoznak, többségük az ország észak-keleti régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében él.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!