Szíria: szabadon engedték az elrabolt apácákat

2014. március 10. 13:44

Szabadon engedték a szíriai Maalúlában három hónapja foglyul ejtett apácákat libanoni források szerint. A Szent Tekla-kolostorból az al-Kaida hurcolta el a szerzeteseket.

2014. március 10. 13:44

Libanoni biztonsági és egyházi forrásokból vált ismertté, hogy szabadon engedtek a szíriai Maalúla városában több mint három hónappal ezelőtt túszul ejtett tizenkét apácát vasárnap, a nővérek már úton vannak a főváros felé – tájékoztat az MTI. 

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az apácákat a hét elején először a libanoni Arszálba szállították, majd később útnak indították őket Damaszkuszba.
 
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető felkelők tavaly decemberben hatoltak be a Maalúla városközpontjában lévő Mar Takla (Szent Tekla) kolostorba, és elhurcoltak onnan a szomszédos Jabrúd városba tizenkét szíriai és libanoni apácát, illetve a zárda elöljáróját is. A lázadók meggyaláztak és kifosztottak több templomot is, és vaktában lövöldöztek az utcán, hogy megfélemlítsék a városban élő keresztényeket.
 
A Basszár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők egy hónappal ezelőtt offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Kalamún régióban a lázadók kezén lévő utolsó város, Jabrúd ellen. „Amit a szíriai hadsereg elért Jabrúdban, az megkönnyítette a folyamatot” – mondta sajtótájékoztatóján egy szíriai görög ortodox püspök.
 
Az an-Núszra Front nevű szervezet fegyveresei szeptember elején már egyszer ellenőrzésük alá vonták Maalúlát, de a kormányerők három napra rá elűzték őket onnan. Azóta harcok dúlnak a település környékén.
 
A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény város Szíriában. A település ötezer lakosának többsége görög katolikus. A helybeliek arámi nyelven beszélnek – ez annak az ősi nyelvnek a változata, amelyen Jézus Krisztus is szólt híveihez.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2014. március 13. 16:08
'Sajnos van az iszlám vallás melletti szimpátiának egy magyarországi pártvetülete is, amit soha nem tudtam megérteni: "amint azt Vona Gábor kifejtette, az iszlám tudott leginkább ellenállni a liberalizmusnak és a globalizmusnak. A Jobbik elnöke e tekintetben a katolikus egyháznál is sikeresebbnek tartja az iszlámot.' Nekem lennének ötleteim, hogy mi húzódhat a Jobbik iszlám-szimpátiája és oroszbarátsága mögött.
Csomorkany
2014. március 10. 23:12
Váltságdíj.
magnamater
2014. március 10. 21:01
Ártatlan apácák elrablásának ugyan mi az értelme? Fegyveres megmozdulásban való részvétel egyik oka gyakran az agresszivitás kiélése
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!