Nem tenyérből, vérből jósolnak

2014. március 31. 04:51

Hátborzongató kutatási eredményről számol be az origo.hu tudomány rovata. Cikkük szerint finnországi kutatók olyan un. biomarkereket azonosítottak a vérben, melyeknek segítségével nagy valószínűséggel meg tudják állapítani egy a vizsgálatkor egészséges emberről, hogy mennyi eséllyel hal meg valamely betegségben öt éven belül.

2014. március 31. 04:51

 Arra jöttek rá, hogy ha négy, vérből kimutatható vegyület (albumin, citrát, alfa-1 savas glikoprotein, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) együttes koncentrációjából képzett mutatószám meghalad egy bizonyos értéket, akkor a páciens öt éven belül bekövetkező halálának valószínűsége ötszöröse annak, ami a mutatószám átlagos értéke mellett várható. 

-Ami különösen meglepő, hogy ezek a vegyületek egymástól teljesen különböző betegségekre is reflektálnak, mint például a rákra vagy a szívrohamra. Úgy tűnik, a vérben megjelennek a törékenység jelei – mondta a finnországi Institue for Molecular Medicine (Molekuláris Farmakológiai Intézet) kutatója, Johannes Kettunen.
Az eredményeket a PLoS Medicine folyóiratban publikálták.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!