Román alkotmánymódosítás: magyar győzelem

2014. február 04. 18:22

Közigazgatási alegységek szerveződhetnek a megalakítandó romániai régiókon belül annak az előírásnak az alapján, amely kedden került be az alkotmánymódosító tervezetbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára – közölte kedden az MTI-vel Máté András frakcióvezető, a tervezetet szövegező testület RMDSZ-es tagja.

2014. február 04. 18:22

Keddi ülésén a szövegezéssel megbízott parlamenti különbizottság véglegesítette a román alkotmánymódosítási tervezetet, amelyet - a jobbközép ellenzék kivonulása után – a testület egyhangúlag elfogadott.

Máté András elmondta, ő is megszavazta a végső szövegjavaslatot, mert abba bekerült egy olyan előírás, amely lehető teszi, hogy a parlament sarkalatos törvénnyel elismerje a „hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződését” a megalakítandó közigazgatási régiókon belül.

Hozzátette: az alkotmánymódosító tervezetben megmaradt az a kitétel, miszerint a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják köztéren és magánterületen az etnikai, nyelvi és vallásos identitásukkal kapcsolatos nemzeti jelképeiket, annak ellenére, hogy a – szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló – román törvényhozási tanács ennek törlését javasolta.

A tavaly júniusban elkészült első szövegváltozathoz képest az RMDSZ frakcióvezetője magyar szempontból előrelépésként értékelte a tervezet mostani formáját.
 
Máté András a pozitívumok közt említette, hogy az alkotmánymódosítás szövegtervezete elismeri a nemzeti kisebbségek szerepét a román állam kialakulásában, lehetővé teszi számukra a nemzeti jelképek szabad használatát, valamint saját döntéshozó és végrehajtó testületek létrehozását az identitásuk megőrzését érintő hatáskörökkel.
 
Az alkotmánymódosítás tervezetét ezután normakontrollnak vetik alá, újabb véleményezésre küldik a Velencei Bizottsághoz (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületéhez), és a kormánykoalíció tervei szerint áprilisig megvitatja a bukaresti parlament. A tervezetet mindkét háznak kétharmados többséggel kell elfogadnia, ha pedig különböző formában szavazzák meg, akkor a két ház együttes ülésén háromnegyedes többség dönthet a tervezet végső formájáról.
 
A módosított alkotmány akkor lép hatályba, ha azt – a parlamenti szavazás után egy hónapon belül – érvényes népszavazás is megerősíti. Az alkotmánymódosító referendumot a május 25-i európai parlamenti választásokkal egy időben készül megrendezni a román kormánykoalíció.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. február 05. 08:19
Most is láthatjuk mennyire jó, hogy feltétel nélkül beszavazta Romániát az EU-ba a Fidesz!
almafa
2014. február 05. 00:43
Az RMDSZ persze nem olyan súlyú, hogy dönteni tudjon alkotmányos kérdésekben. Viszont miért kell a kb. nagy semmit sikerként előadni?
Maddox
2014. február 04. 20:55
Ez kibaszott nagy magyar vereség, mert az eredeti követeléseket addig enyhítették az oláhok, amíg az teljesen súlytalanná nem vált.
3M..
2014. február 04. 18:52
"a megalakítandó közigazgatási régiókon belül." Ez a kulcsmondat! Az ezer éves vármegye határok, megváltoztathatatlanok! Ezt az egységet kívánják szétbomlasztani. Az az Rmdsz-es aki ezt megszavazta, vagy hülye, vagy hazaáruló. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!