A KÉSZ vendége volt Lezsák Sándor Szabadkán

2014. február 07. 13:42

A vajdasági magyarságot érintő legfőbb kérdésekről tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke pénteken Szabadkán.

2014. február 07. 13:42

Találkoztak a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a Vajdasági Magyar Szövetség és a Keresztény Értelmiségi Kör képviselőivel. A délelőtti bevezető beszélgetésen a nemzeti tanácsok jogait érintő alkotmánybírósági döntésről, az MNT lehetőségeiről, valamint munkájáról, illetve a közelgő parlamenti választásokról volt szó.

Lezsák Sándor szerint élénkül a délvidéki szellemi élet. „Azt érzékelem, hogy egy politikai tavasz, egy közéleti tavasz van itt a Vajdaságban, élénkül a szellemi élet” - magyarázta, hozzátéve, hogy mindez a leginkább a különböző kisebb közösségek, a nagycsaládosok, a Keresztény Értelmiségi Kör, a néptáncosok, az amatőr színjátszók és az iskolák munkájában érzékelhető. 

Osztie Zoltán kiemelte, hogy a KÉSZ és az MNT kapcsolatát leginkább a tanulással lehetne jellemezni. „Ez kettős irányú, egyrészt mi tanulunk tőlük, abban a vonatkozásban, hogy mit jelent magyarnak lenni, hiszen otthon sokszor ez magától értetődő, de itt azért ez nem úgy van. A másik irányból pedig – ahogy ők is mondják –, ha erős az anyaország, akkor az segítséget jelent az itt élő, kisebbségben levő magyar testvéreinknek” – fogalmazott a KÉSZ elnöke. 
 
A szabadkai látogatás alkalmából Lezsák Sándor és Osztie Zoltán a Szabadkai Magyar Főkonzulátus ünnepélyes állampolgársági eskütételén is részt vett, délután pedig A keresztény magyar nemzet címmel tartanak előadást. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!