Budapest igazai: könyv a magyar zsidókat mentő vatikáni diplomatákról

2014. január 09. 11:41

Angelo Rotta és Gennaro Verolino a Szentszék diplomatáiként számos magyar zsidó életét mentették meg a vészkorszak idején. A róluk szóló, olasz nyelvű könyv szerzője szerint elképzelhető, hogy a Vatikán szervezetten mentette a zsidókat.

2014. január 09. 11:41
Huszthy Zita

I Giusti di Budapest, vagyis Budapest igazai a címe annak a könyvnek, amelyet a napokban jelentetett meg egy olasz katolikus kiadó Angelo Rotta és Gennaro Verolino áldozatos tevékenységéről, akik a második világháború alatt a Szentszék diplomatáiként számos magyar zsidó életét mentették meg. A pápai nuncius magyarországi tevékenységéről elsőként jelent meg olasz nyelvű könyv. A címben szereplő „igaz” szó utal a titulusra (Righteous), melyet Izrael állam adományozott Rottának 1997-ben, Verolinónak pedig 2007-ben.

„A könyv két, nem mindennapi diplomata nem mindennapi élményeiből született. Egyszerre a bátorság és az igazság története” – nyilatkozta az író, Matteo Luigi Napolitano, a római Gugliemo Marconi egyetem docense a Vatikáni Rádiónak. Hozzátette, a Szentszék diplomáciájának történetében nem egyedülálló a budapesti eset. Mivel lehetősége volt a Verolino-család dokumentumait kutatni, ezt a történetet dolgozta fel. De a számos, zsidókat mentő keresztényekről szóló történet felveti a kérdést; elszigetelt, egyedi esetekről van szó, vagy elképzelhető, hogy létezett egy szervezett együttműködés. A kutató ez utóbbit tartja valószínűnek, azaz, hogy XII. Piusz pápa és a Szentszék összefogta és koordinálta a zsidók mentését a holokauszt idején.

A könyv megrendelhető a kiadó online felületén.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. március 30. 13:29
Kedves catalina9! Egyetértek, Nekem is eszembe jutott, hogy vajon miért nem olvashatunk magyarokat mentő zsidókról, akik az ÁVH karmaiból mentik kii a magyarokat. Miért? A magyarok holokausztja nem téma? Ráadásul azok a tettesek, akiktől saját élményű tapasztalataik okán elvárható lett volna az üldözöttekkel és megkínzottakkal, a véres politikai leszámolások áldozataival szembeni együttérzés. Ha tud valaki ilyen filmekről, könyvekről írja meg. Jó nekem akkor is, ha em Nobel-díjas vagy nem amerikai kaladnfilm a mű.
Csomorkany
2014. január 18. 13:15
Hát, nézd, a Vatikán szintjén ez úgy nézhetett ki, hogy egy csomó kolostorból jelzések érkeztek oda, hogy "Sztálin elől menekülő németek és egyéb kelet-európaiak tömegei leptek el minket, mi legyen?" A Vatikán meg alapvető antisztálinizmusából következően jóváhagyta, hogy segítsenek nekik, tekintettel arra is, hogy a nyugati szövetségesek teljesen kiszolgáltattak minden menekülőt Sztálinnak. Ami engem illet, egy ilyen alapvető vatikáni-szintű döntéssel egyetértek, konkrétan az Eichmann-sztori esetében esetleg lehetségesnek tartom, hogy a neki segítő szerzetes vagy súlyosan gondatlan, vagy egyszerűen náci volt. De az is lehet, hogy mesterségesen konstruáltnak találta azokat a vádakat, amelyeket egy mesterséges vádakat rendszeresen konstruáló győztes hatalom fogalmazott meg.
VerdbenekhyKeményFarkas
2014. január 18. 11:14
"Azt pl. miből gondolod, hogy ez a 8 ország által keresett személy Edoardo atyának eredeti nevén bemutatkozott?" Történetírók úgy tudják: minden régi személyi okmányát neki adta át. Mármint a születési okmányait. Az SS. papírjait nyilván, már régebben megsemmisítette.
VerdbenekhyKeményFarkas
2014. január 18. 11:09
"Némelyek itt fölvetették, hogy ezeket a vatikáni érdemeket anullálná a háború után a háborús bűnösök mentése. Szerintem nem." Igazad van, szerintem sem. Csak némiképp árnyalja a képet, azaz: a teljes képhez EZ IS hozzátartozik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!