A kopt pápa egyesíteni szeretné a húsvét időpontját

2014. január 03. 20:47

Azt szeretné II. Tawadrosz kopt-ortodox pápa, ha minden keresztény ugyanabban az időpontban ünnepelné a húsvétot. Az egyházi méltóság Rainer Maria Woelki bíborossal, Berlin érsekével találkozott a német fővárosban még december 23-án, ott beszélt minderről.

2014. január 03. 20:47

„Az egyházak egységessé válása örömmel tölti el Jézus szívét, hiszen ő azt kívánta, hogy a keresztények egyek legyenek” – mondta el a kopt pápa, aki az egységes húsvét kérdését napirendre kívánja venni a következő olyan konferencián, ahol a római katolikus egyház képviselői is részt vesznek.

2012 októberében a jeruzsálemi latin patriarkátus bejelentette, hogy a szentföldi latin katolikusok ezentúl a keleti egyházak legtöbbjében érvényben lévő Julián-naptár szerint fogják ünnepelni a húsvétot, nem pedig a többi katolikus egyház által követett Gergely-naptár szerint. Ezt a lehetőséget a Szentszék azóta kiterjesztette a Szentföld összes keresztényére.
 
Egyetlen kivétel Jeruzsálem és a betlehemi régió maradt, mert itt a különböző keresztény felekezetek által közösen használt szent helyeken lehetetlen minden felekezet ünnepeit egy időpontban megtartani.
 
A húsvét időpontját a 325-ös niceai zsinat határozta meg minden keresztény számára a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra. A keleti egyházak által használt Julián-naptár és a Nyugaton érvényben lévő Gergely-naptár között azonban 13 nap eltérés van, így a valóságban a keleti és a nyugati húsvét ritkán esik egybe.
 
2014 épp egy ilyen kivételes év: húsvétvasárnap idén a Julián és a Gergely-naptár szerint is április 20-ára esik. Ha továbbra is marad a jelenlegi számítási mód, ilyen egybeesés legközelebb 2017-ben, majd 2034-ben lesz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!