Kartelleztek a nagy könyvkereskedők

2013. október 22. 14:32

Összesen hetvenmilliós bírságot osztott ki a Gazdasági Versenyhivatal a legnagyobb magyar könyvkiadók között, mert versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal ‒ írja az Index.

2013. október 22. 14:32

A hivatal a könyvkereskedők és a kiadók terjesztési megállapodásaiban rögzített feltételeket vizsgálta és megállapította, hogy a terjesztők szerződésben vállalták, hogy a kiadók által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt. Egyes szerződések a kiskereskedelmi ár időbeli alakítását is korlátozták egy-egy szezonra, vagy a megjelenéstől számított időszakra nézve.

A GVH megállapította, hogy a viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartásnak számít még akkor is, ha a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt. Ezért a hatóság összesen hetvenmilliós bírságot szabott ki, ebből negyvenmillió forint csak az Alexandra tulajdonosát terheli, míg a Líra és a Sun Books együttesen, a Libri pedig egyedül köteles további tizenöt-tizenötmillió forint megfizetésére ‒ adta hírül az Index.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!