Jön a névtelen közérdekű bejelentés

2013. október 16. 10:32

Az Országgyűlés elfogadta a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, aminek értelmében 2014. január 1-től névtelenül is lehet panasszal vagy közérdekű bejelentéssel fordulni az állami, önkormányzati szervekhez.

2013. október 16. 10:32

A törvény célját a jogalkotó elsődlegesen az állami szervek működésébe vetett közbizalom növelésében, az állami működés jobbá tételében, a korrupció elleni hatékonyabb fellépésben jelölte meg. A törvény a bejelentő védelmében meghatározza, hogy a panaszos vagy a bejelentő személyes adatai csak az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervnek adhatók át. A közérdekű bejelentő emellett azt is kérheti, hogy személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyenek hozzáférhetőek.

Ebben az esetben a bejelentő az alapvető jogok biztosának elkülönített elektronikus rendszerén tehet majd közérdekű bejelentést, amelyet a hivatal anonimizál és a közérdekű bejelentést ebben a formában továbbítja az ügyben eljáró hatósághoz.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2020. október 24. 20:55
Rendőr: Jelentem, nem értem. Ez egy komoly névtelen feljelentés volt... géppel írva. ( A Tanu )
GeoCracker
2015. szeptember 29. 20:09
Egy kockakő.... http://endresy.blogspot.hu/2013/10/valasztashatalmi-leltar.html
Ëmëhntëhtt-Ré
2014. március 02. 21:46
Na akkor most én teszek egy névtelen, közérdekű bejelentést: A Fidesz, Orbán Viktorral az élen lop. Mégpedig a közvagyont pártcélokra és saját zsebre, ellopta a magánnyugdíjunkat, a gyermekeink jövőjét stb... A sor végtelen.
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:42
Eljutottunk a pártállamiságnak arra a fokára, hogy becsülete legyen a névtelen feljelentésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!