A dohánypályázatok adataiért perel hat szervezet

2013. június 04. 14:02

A TASZ, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország, és három internetes portál, az Átlátszó, az Index és az Origo szerint indokolt a közös fellépés az állami vagyon átláthatóságát súlyosan érintő tender kapcsán.

2013. június 04. 14:02

Hat szervezet közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafikpályázatok nyilvánossága érdekében. A szervezetek jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében emlékeztettek arra, hogy a TASZ mellett a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International (TI) Magyarország, továbbá három internetes portál, az Átlátszó, az Index és az Origo úgy döntött, „az állami vagyon átláthatóságát ennyire súlyosan érintő tender kapcsán indokolt közösen fellépniük”

A dokumentumban felidézték, hogy az április 29-én beadott adatigénylésekben az elbírálási szempontokra, a vesztes és győztes indulókra és pályázatokra, az üzleti tervekre és az elbírálókra voltak kíváncsiak. A TASZ szerint a tender körül kialakult helyzetet tovább súlyosbítja az információszabadsági törvény tervezett módosítása, mely jelentősen csökkenti a szóban forgó adatok nyilvánosságra kerülésének esélyét. Ez a módosítás a trafiktenderen túl általánosságban is súlyos korlátozását jelenti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjognak – tették hozzá.

Az MTI április végén számolt be arról, hogy a TI Magyarország tájékoztatása alapján több szervezet, valamint hírportál is közérdekű adatigényléssel kérte a trafikpályázatok adatainak nyilvánosságra hozatalát. Akkori közleményük szerint négy portál, az Átlátszó, a HVG hetilap hírportálja, az Index és az Origo, valamint a K-Monitor Közhasznú Egyesület és a TASZ az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. június 05. 06:58
majd lesz egy Lex Pofabe oszt jónapot... már nyugodtan rabolni se hagyja a hálátlan szolganép az urait? skandalum
kjkj945
2013. június 04. 17:24
Ebben az országban már mindenért perelnek! Csak azt szeretném már látni, hogy valamelyik alperes letöltendő sittet kap!!! http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/fulem.htm ""Ha a Pál kéménye füstöl, Péter attól mindjár’ tüszköl; Ellenben a Péter tyukja Ha kapargál A szegény Pál Háza falát majd kirugja; Ebből aztán lesz hadd-el-hadd, Mely a kert alá is elhat! Ez sem enged, az se hagyja, S a két ház kicsínye, nagyja Összehorgolnak keményen, Mint kutyájok a sövényen Innen és túl összeugat S eszi mérgében a lyukat. ... Milyen szép dolog, hogy már ma Nem történik ilyes lárma, Össze a szomszéd se zördül, A rokonság Csupa jóság, Magyar ember fél a pörtül... Nincsen osztály, nincs egyesség Hogy szépszóval meg ne essék, A testvérek Összeférnek, Felebarát Mind jó barát: Semmiségért megpörölni, Vagy megenni, vagy megölni Egymást korántsem akarja. De hol is akadna ügyvéd Ki a fülemile füttyét Mai napság felvállalja!? ""
Hogyisvan
2013. június 04. 16:12
..azt hiszem, legfejebb gutaütést fognak kapni adatok helyett! Ezek azt hiszik, hogy demokráciában vannak?
*ufó*
2013. június 04. 15:46
javaslatom: a per elnevezése legyen: hullarabló-per eképpen utalva a fidesz (és persze kdnp) viszonyulására a magyarsághoz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!