Budai: A kormány megoldja a húságazat problémáit

2013. február 27. 12:40

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a felsőzsolcai Sajó-hús Kft.-ben kijelentette: a kormány vállalta, hogy megoldja a húsipar problémáját.

2013. február 27. 12:40

A húságazatot érintő kérdésekről egyeztetett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán a felsőzsolcai Sajó-hús Kft.-ben, ahol azt mondta, a kormány vállalta, hogy megoldja a húsipar problémáját. A politikus úgy fogalmazott: az ágazat problémája kezelhető, a megoldás azonban mindenki számára más és más lesz, más a megoldás Gyulán, Pápán, Kaposváron és más Felsőzsolcán. Vannak üzemek, amelyek még talpon vannak, és vannak olyanok, amelyeknek segítséget kell nyújtani - tette hozzá, megjegyezve: a segítségnyújtás két részből áll, az értékesítési problémák megoldása a cél, illetve a folyamatos forráshiány kezelése. Közölte, a Magyar Fejlesztési Bank megnyitotta csaknem 15 milliárd forintos forgóeszköz-hitelkeretét, amelyre már lehet pályázni, a kormány által elfogadott sertésstratégia pénzügyi kerete pedig az idén 2,6 milliárd forint. Ez egyrészt marketing célra fordítható, másrészt pedig a feketegazdaságot visszaszorító forráslehetőséget jelent az ágazat szereplőinek.

Emlékeztetett arra, hogy április elsejétől „indul a fordított áfa az élő és a félsertés tekintetében, amitől jelentős eredményeket remél a kormány”. Elmondta, a feketegazdaság mintegy 40-50 milliárd forintot von ki az ágazatból, a fordított áfának köszönhetően ez reményeik szerint visszaszorul majd. Budai Gyula hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az iránt, hogy hozzájáruljon a húsipari szektorban a foglalkoztatási szint fenntartásához, javításához. Felsőzsolcán, a Sajó-húsnál közvetlenül hatvanegy ember munkájáról van szó, közvetve azonban ennek többszöröséről - tette hozzá. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a húságazat talpra állításához minden lehetőséget megragadnak. Abból a mélyből, ahová az ágazat jutott, csak egy komplex ágazati stratégiával lehet kijönni, „az a meggyőződésem, hogy ez a stratégia kész”. Ennek pedig a nemzeti tenyésztési program, teljes körű technológiai fejlesztés és professzionális takarmányintegráció az alapja – tette hozzá.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. február 27. 13:40
Még jó hogy ez a Gyula mindenhez ért. Bár ha ez is olyan lesz mint az elszámoltatás akkor már kezdhetik ásni a gyulai sírját...
szintiboj
2013. február 27. 13:30
"Budai: A kormány megoldja a húságazat problémáit" Ja persze...majd jól kivégzi, aztán nem lesznek problémái....
toportyántiszteletes.2
2013. február 27. 13:23
Nemzeti kolbásztöltő kisiparos ezt is megoldja,reszkessetek húsosok!
Nemzeti forrasztékón
2013. február 27. 13:17
"más a megoldás Gyulán, Pápán, Kaposváron és más Felsőzsolcán" Kapuvár direkte maradt ki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!