Európai egyházi vezetők tanácskoznak a jövő héten Varsóban

2013. január 31. 07:54

Tanácskozást tart az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közös bizottsága jövő hétfőtől szerdáig Varsóban Józef Michalik érseknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének meghívására, ő egyben a CCEE alelnöke is – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

2013. január 31. 07:54

Az általában évente egyszer ülésező bizottság 1972-ben jött létre, és az európai keresztény egyházak közötti párbeszéd legmagasabb szintű fóruma. A CEC küldöttségét a franciaországi Emmanuel ortodox metropolita, a CCEE delegációját Erdő Péter bíboros vezeti.

A közlemény utal arra, hogy „a találkozó központi témája  új keresztény mozgalmak Európában  alkalmat ad a két egyházi valóság (szervezet) számára arra, hogy megvitassa az európai emberben zajló változásokat Istenhez fűződő kapcsolatában és vallási élményében”. Ezek a változások különösen is megtapasztalhatók az újprotestáns és a pünkösdista mozgalmak európai növekedésében – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy szakértők segítségével a résztvevők megvizsgálják a történelmi egyházak és az új közösségek közötti „időnként nehéz kapcsolatot”, mert „ezeknek a közösségeknek az európai jelenléte új kihívások és lehetőségek felé nyit távlatot”.

A találkozón többek között felszólal Eileen Barker, a London School of Economics szociológia professzora, és Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE alelnöke. A résztvevők a megbeszélések során megismerkednek a lengyel egyházi és ökumenikus helyzettel. A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlik majd, és a végén, jövő szerdán sajtókonferenciát tartanak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!