Tovább romlottak a közép-európai intézményi magántőke-befektetők várakozásai

2012. november 13. 16:42

Romlottak a közép-európai intézményi magántőke-befektetők várakozásai az elmúlt időszakban, a változás azonban kevésbé drasztikus, mint a 2007, 2008 és 2011 októberében megfigyelt zuhanások – derül ki a Deloitte legfrissebb kutatásából.

2012. november 13. 16:42

A Deloitte közel egy évtizede, 2003 márciusa óta rendszeresen végez felmérést a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében. Az intézményi magántőke-befektetők és kockázati tőkések várakozása az elmúlt két évben ingadozó volt, és ez zsinórban a negyedik olyan féléves felmérés, amelyben az előző időszakhoz képest megfordult a tendencia – ismerteti a cég közleményében Seres Béla, a pénzügyi tanácsadási üzletág közép-európai ügyvezető partnere.

Tavaly áprilisban átmenetileg javult ugyan a hangulat a befektetők körében, a mostani csökkenés mégis várható volt, több gazdasági tényező miatt is. Ilyen tényező például az eurózónára jellemző általános bizonytalanság és a kereskedelmi partnerek romló növekedési kilátásai, Csehország és Magyarország gazdasági fellendülésének elmaradása, a lakossági fogyasztás és a beruházási aktivitás további csökkenése, valamint a lassuló növekedésre és újabb recesszióra utaló jelek Szlovákiában, Romániában, sőt már Lengyelországban is – mutatott rá Seres Béla. A gazdasági környezet alakulásával kapcsolatos aggodalmakat jelzi, hogy a válaszadók – Közép-Európa legnagyobb országainak legjelentősebb intézményi magántőke és kockázatitőke-alapjait vezető szakemberek – közel kétharmada, 59 százaléka a gazdasági kilátások további romlására számít, míg javulást senki sem prognosztizál.

Seres Béla hozzátette: az általánosan negatív várakozások ellenére azonban a megkérdezettek jelentős része további befektetői aktivitást tervez; 35 százalékuk az elkövetkezendő hat hónapban várhatóan több befektetést fog majd eszközölni, mint amennyit megszüntet, 21 százalékuk pedig arra számít, hogy befektetéseik megtérülése jövő év tavaszáig emelkedni fog. Csak az elmúlt néhány hétben több jelentős tranzakció is lezajlott: az Advent International sikeresen lezárta egy tőzsdén jegyzett lengyel kiskereskedelmi cég, az EKO felvásárlását, a Mid Europa Partners bejelentette a Walmark és az Alpha Medical felvásárlását, míg az Abris Lengyelországban és Romániában fektetett be több pénzügyi szolgáltató társaságba. Az intézményi magántőke- és kockázatitőke-befektetők várakozásai alapján számítani lehet továbbá arra is, hogy meglévő portfóliótársaságaik növekedésének elősegítése érdekében további akvizíciókat hajtanak végre e cégek piaci pozíciójának növelése vagy megerősítése érdekében. Seres Béla szerint a felmérés alapján egy dolog biztosnak látszik: a közép-európai kockázati és magántőke-befektetők a recessziós félelmek és a bizonytalan gazdasági környezet ellenére továbbra is aktívan keresik a kiemelkedő növekedést és stabil nyereséget elérő vállalatokat, befektetési és felvásárlási lehetőségeket. Ez pedig várhatóan hozzájárul majd a gazdasági növekedés beindulásához is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 13. 16:56
A röhejes az, hogy az ellenzék folyvást a szlovákokkal és románokkal példálózik. Éppen azokkal, akik most indulnak el a lejtőn. Ráadásul meredeken.
nyugalmazott tanár
2012. november 13. 16:55
Tovább romlottak a közép-európai intézményi magántőke-befektetők várakozásai. De az enyém javult. Ezért: ... a megkérdezettek jelentős része további befektetői aktivitást tervez. És nekem ez a fontosabb. Teszek a befektetőkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!