A halálról beszélt a pápa

2012. november 03. 14:01

Halálról és életről beszélt a pápa a Szent Péter bazilikában szombaton bemutatott szentmisén. XVI. Benedek úgy fogalmazott, hogy a halál paradox módon megőrzi azt, amit az élet nem tud visszatartani.

2012. november 03. 14:01

„A halál ugyanúgy érinti a mai embert, mint a katakombák idején élő embereket. A múltból sok minden idegenné vált már számunkra, a halál azonban ugyanaz maradt” - mondta homíliájában XVI. Benedek. Az elmúlt évben elhunyt bíborosoknak és püspököknek szentelt szentmisén az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a halál paradox módon megőrzi azt, amit az élet nem tud visszatartani. Hozzátette, hogy a temetőbe látogatva elhunytak és élők között megerősödik az a kötelék, amelyet a halál sem tud elszakítani.

A sír az elhunytak egzisztenciájáról állít tükröt, megmutatva, miként éltek, mit szerettek, mitől féltek, mit reméltek, és mit utasítottak el. Az egyházfő az augusztusban elhunyt Carlo Maria Martini milánói érsekről is megemlékezett. Halottak napján a Szent Péter bazilika altemplomában a pápák sírjainál imádkozott XVI. Benedek. A bazilika altemplomában van eltemetve Szent Péter apostol és számos pápa, többek között a 2005-ben elhunyt II. János Pál is.

Hétfőn kezdődik a vatikáni bíróságon a Vatileaks második pere, amelynek vádlottja a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásában bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa. A Vatileaks-ügyben október 6-án másfél évre ítélt Paolo Gabriele, a pápa volt komornyikja megkezdte büntetése letöltését a vatikáni fogdában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsány Viktor
2012. november 22. 12:12
Igaz, Gyurcsány legalább nem bujtatott pedofilokat, ez tényleg a javárí írható a pápához képest.
felician
2012. november 06. 22:45
"No és a pénzmosós ügyet miért is nem lehet megemlíteni?" Tényleg, ha már ilyen konstruktívan segítjük egymást a tájékozódásban, tudnál valamilyen komolyabb forrást mutatni a neten, ahol a "pénzmosós ügyet" nem útszéli sajtópletykák alapján, hanem konkrét tények fényében, hitelesen mutatják be? Nem feltételezem, hogy bemondásra hitted el, hogy a Vatikánnak tényleges pénzmosási ügyei vannak, nyilván van forrásod. A legkomolyabbanvehető dolog, amit az ügyről eddig olvastam, az az, hogy "Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők közlése szerint a Vatikán azért tartozik ebbe a csoportba [ti. ahol Amerika aggasztónak ítéli a pénzmosás esetleges előfordulhatóságát], mert egyelőre nem világos, hogy a pénzmosás megakadályozását célzó, egy éve elfogadott intézkedéscsomag mennyire bizonyult hatékonynak" (Nem mellékesen mindez a "Komoly pénzmosás folyik a Vatikánban az USA szerint" című HVG cikk non plus ultrájaként olvasható, amin azért hadd röhögjek egy csúfondárosat - nem kétségbe vonva természetesen a vatikáni pénzmosás lehetőségét.) kösz előre is f
felician
2012. november 06. 21:57
Ó, felkérés keringőre! "Talán készült egy felmérés, ami minden társadalmi csoportot megvizsgált?" Igen, elég jól körül van járva az ügy, sajnálom, hogy satya adós maradt a válasszal. Catholic child abuse analysed http://www.guardian.co.uk/commentisfree/andrewbrown/2011/may/21/child-abuse-catholicism-johnjayinstitute idézek: "So in 1992, when the worst was over, the rate was 15 incidents of reported abuse per 100,000 confirmations. By 2001 it had dropped to of 5 incidents of abuse per 100,000 confirmations in the Catholic Church. There was a similar drop in American society as a whole but less steep and from a consistently higher rate." "it's clear that what went on in US Catholic churches was terrible but rather less terrible than what went on at the same time in many other places where Catholicism was not involved. If the US Catholic church is a hotbed of child rape, Sweden is an awful lot worse. (Just to be clear here, I think the idea that Sweden is a dangerous country for children is entirely absurd.)" A John Jay institute FELMÉRÉSE innen érhető el: Causes and context of sexual abuse of minors by catholic priests in the united states http://www.usccb.org/issues-and-action/child-and-youth-protection/upload/The-Causes-and-Context-of-Sexual-Abuse-of-Minors-by-Catholic-Priests-in-the-United-States-1950-2010.pdf Ha megelégszel a magyar katolikusok szerkesztette összefoglalóval (aligha), itt olvasható: http://magyarkurir.hu/hirek/megjelent-az-amerikai-papi-szexualis-visszaelesekrol-keszuelt-tanulmany Egyéb cikkek a témakörben: http://magyarkurir.hu/hirek/dave-pierre-kettos-mercerol-de-mi-lesz-az-igazsagtalanul-vadolt-papokkal előbbi angol nyelvű forrása: http://www.catholicworldreport.com/Item/1029/The_Truth_About_Falsely_Accused_Priests.aspx (A külön figyelemre méltó Charol Shakeshaft idézeteket alátámasztó forrásokat nem volt időm felkutatni, de hajrá!) Dave Pierre munkássága kapcsán érdekews dolgok: http://www.themediareport.com/ http://newsbusters.org/ Érdekes, s bár talán nem teljesen elfogulatlan témafeldolgozás, mégis jó kiindulópont lehet további lázas kutakodáshoz ez: http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyh%C3%A1zi_szem%C3%A9lyek_%C3%A1ltal_kiskor%C3%BAak_ellen_elk%C3%B6vetett_szexu%C3%A1lis_vissza%C3%A9l%C3%A9sek#cite_note-12 Ajánlom minden morális pánikolónak, de még inkább azok figyelmébe, akik unják már az álszent katolikusellenes izgatást. :P
sky.net
2012. november 05. 15:13
nönö gyarló emberek időről időre tisztázzák a viszonyukat a bűnnel, pontosan erre van a szent gyónás stb és nem szervezett a bűnük, hanem egyéni ha az egyház ezt nem teszi meg, a saját szintjén ...és erre a gyónás nem elég akkor ugye helyzete egyértelmű : közösséget vállalt a bűnnel,(sőt a jogrenddel is szemben ) a legmagasabb szinten (és nem egy vidéki plébánián) akkor hatalmi szerkezete nem szent és nem egyház többé, csak egy rakás csuhásbűnöző
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!