Vadai reméli, hogy nem „elsinkófálni” akarják a Gripen-jelentést

2012. október 19. 12:49

A Gripen-bizottság 2007-es jelentéséből mindössze egy példány készült, amelynek a 2010-es minisztériumi átadás-átvételkor meg kellett lennie – nyilatkozta a bizottság vezetője, jelenleg a Demokratikus Koalícióban politizáló független képviselő Vadai Ágnes pénteken az MTI-nek. A volt MSZP-s honvédelmi államtitkár felszólította a kormányt, hogy keresse meg a jelentést.

2012. október 19. 12:49

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában jelentette ki, hogy nem találják a Honvédelmi Minisztériumban (HM) a Gripen-bizottság 2007-es jelentését. A tárcavezető az LMP kéréséről, hogy hozzák nyilvánosságra az úgynevezett Gripen-bizottság jelentését, azt mondta: hivatalosan nem is létezik a dokumentum, tehát aki nyilvánosságra hozza, nem követ el államtitoksértést. A jelentést a miniszter elmondása szerint nem titkosították szabályosan, hiszen eddig tisztázatlan körülmények között még 2007-ben „átkerült” a Miniszterelnöki Hivatalba, „tehát Gyurcsány Ferenchez”, majd visszaküldték a HM-be, de oda már nem érkezett meg. A 2010-es kormányváltáskor a dokumentum már nem volt a tárcánál, és azóta sem találják – hangsúlyozta Hende Csaba. Az LMP pénteken úgy reagált, hogy felszólította Vadai Ágnest, ha van egy munkapéldánya a 2007-es jelentésből, akkor hozza nyilvánosságra, illetve felszólította az Orbán-kormányt, hogy kerítse elő az iratokat.

Vadai Ágnes ezzel kapcsolatban leszögezte: ha valami rosszul lett minősítve, azt csak akkor lehet megállapítani, ha látták ezt a dokumentumot. Vagyis „ezek szerint mégiscsak megvan ez a dokumentum, hiszen olyan nincs, hogy elveszik, mert ez súlyos államtitkokat tartalmaz”. Hozzátette: a jelentésnek vannak nyilvános részei, amelyek a korábbi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján „meg is kell hogy legyenek”

A bizottság volt vezetője hangsúlyozta: a jelentést a miniszterelnöknek készítette a bizottság, így természetesen megküldték Gyurcsány Ferencnek, de a titkosítás nem attól lesz szabályos, vagy szabálytalan, hogy kinek küldték. „A miniszter a rossz titkosítást csak akkor tudhatja, hogyha látták ezt a dokumentumot. Tehát valamikor nyilvánvalóan látta, különben nem állíthatná, hogy rosszul lett titkosítva” – fogalmazott Vadai Ágnes. Hozzátette: csak remélni tudja, hogy „trehányságról” van szó és nem „más okokból kívánják az egyébként az eredeti döntéshozatalra, az első Orbán-kormányra meglehetősen kínos megállapításokat tartalmazó dokumentumot elsinkófálni”.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. október 20. 19:14
Elvitte a TURUL , Ágika!
polnemkor
2012. október 19. 14:25
"A Gripen-bizottság 2007-es jelentéséből mindössze egy példány készült" Ilyen idióta baromságot kiötleni! Hogy valamilyen fontos dokumentum csupán egy példányban készült volna, olyan természetesen soha nem létezett, nem is létezhetett! Persze hogy ott van az ennél az igen gusztustalan sertésnél is, és még ki tudja hány helyen. Csupán senknek nem érdeke "megtalálni".
bunko_jobbos
2012. október 19. 14:07
Te csak reméled, Ágika, hogy nem lesz meg. A faszán kialkudott 130%on ellentételezett Gripen-szerődést 2003-ban újratárgyaltátok. Hogy nektek is jusson belőle lóvé. Nem bírtátok elviselni --mint az összes többi esetben --, hogy az Orbán-kormány jót alkotott.
vagabond visszatér
2012. október 19. 13:14
Vaddiszno àgnes a celeb antifa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!