Négy év börtönt kockáztat a lopással vádolt pápai komornyik

2012. szeptember 27. 19:30

Négy év börtönt kockáztat Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt személyi inasa, akit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolnak – derült ki azon a tájékoztatón, amelyet a Vatikán a szeptember 29-én kezdődő bírósági tárgyalásról tartott csütörtökön a Szentszéknél akkreditált újságíróknak.

2012. szeptember 27. 19:30

Giovanni Giacobbe, a vatikáni fellebbviteli bíróság ügyvédje „egyedülinek és ritkának” nevezte az olasz sajtó által is az „évszázad perének” tartott bírósági tárgyalást. Az olasz és külföldi újságíróknak adott tájékoztatón Giacobbe úgy fogalmazott, hogy a Gabriele és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa ellen szombaton kezdődő tárgyalás időtartama nehezen megjósolható, „akár egy délelőtt lezárulhat, de 2-3 hónapig is eltarthat”.

Giacobbe hangsúlyozta, hogy „a Vatileaks-ügy tárgyalásának rövid ideig kellene tartania, ha a felek részéről nem merül fel bármilyen kifogás vagy kérés”. Az ügyvéd elmondta, hogy a vatikáni jog értelmében Gabriele előzetes letartóztatása során tett vallomása önmagában nem elegendő. A komornyik elítéléséhez bizonyítani is kell a vádakat. A bírósági tárgyaláson ismételten meghallgatják a tanúkat, és más személyeket is kérdezhetnének.

Ami az esetleges büntetést illeti, Giacobbe szerint Gabrielét maximum 4 évre ítélhetik a lopás minősített esetének vádjával. A bűnpártolással vádolt Sciarpelletti néhány hónapot kaphat. Másképpen nyilatkozott Paolo Papanti Pellettier, a vatikáni bírói testület tagja, aki szintén újságírók előtt 6-8 év börtönt jósolt Gabrielének.

Gabriele olasz börtönben töltené le büntetését, mivel Vatikán Államnak nincsen megfelelő büntetésvégrehajtási intézménye. Giacobbe azt sem zárta ki, hogy XVI. Benedek akármelyik pillanatban kegyelemben részesítheti a komornyikot.

A jogász elmondta, hogy Gianluigi Nuzzi olasz újságíró ellen, aki megjelentette a komornyik által a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokat, nem emelhetnek vádat, mivel nem a pápai állam, hanem Olaszország területén cselekedett. Az olasz sajtó szerint ez lesz a vatikáni bíróság „legelső igazi” büntetőjogi eljárása. A testület az utóbbi évtizedekben csak a Szent Péter téren vagy a Vatikáni Múzeumban elkövetett lopások és zsebtolvajlások ügyében ítélkezett közel harminc esetben.

A Vatikánban elkövetett súlyosabb bűncselekmények elkövetőit eddig mindig kiadták az olasz hatóságoknak, köztük a Michelangelo Pieta-szobrát 1972 kalapáccsal megrongáló – magyar származású ausztráliai – Tóth Lászlót és a II. János Pál elleni 1981-es merénylet elkövetőjét, a török Ali Agcát is. Az Ansa hírügynökség Gabriele barátait idézte, akik szerint a „lelkileg megviselt” komornyik „csak most, a tárgyalás közeledtével döbbent rá, hogy tettei milyen következményekkel járhatnak családjára, gyerekeire”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!