A válságból kivezető zsákutca

2012. június 15. 14:24

Nagy a baj, ha tényleg csak az Európai Egyesült Államok húzhatna ki minket a bajból.

2012. június 15. 14:24
Kolozsi Pál Péter

„A költségvetrési unióhoz mindenképp közösség kell. Ez ugyanis azt jelenti, hogy képesek vagyunk bizonyos, nem csak technikai jellegű kérdéseket közösen kezelni. Közös ügyeinkre közösen forrást biztosítani, adóinkat közösen felhasználni. Ha valamelyikünkkel gond van, akkor számára a közösből adni. Az alapkérdés a fiskális unióval kapcsolatban is végső soron az, hogy létezik-e ez az európai közösség, durván fogalmazva, hogy a német, a finn, a holland adófizető közel érzi-e magához annyira a görög, magyar, bolgár, vagy épp ciprusi polgártársait, hogy az ő problémáik megoldására hajlandó legyen fizetni, betenni a közösbe.

Vagyis hogy van-e valódi európai identitás? Mármint túl azon, hogy a diákcsereprogramokon, Erasmus-diákként, EU-s konferenciákon, vagy épp egy-egy uniós projekt mindennapi használójaként minden európai nagyon jól tudja érezni magát? Hát, egyelőre kevés arra utaló jel van, hogy igen.

Átfogó elemzések nem állnak rendelkezésre a válságra adható válaszok politikai realitásáról, de félő, hogy a közgazdászok olyan »gazdaság- és pénzügytechnikai« értelemben jó megoldásokat javasolnak, amelyeknek kevés a politikai és társadalmi realitása. Márpedig demokratikus berendezkedés esetén végső soron annak van jelentősége, hogy sikerül-e a szavazókat megfelelő mennyiségben egy adott ügy mögé állítani. A gazdaságpolitika (economic policy) ugyanis elsősorban politika, és nem ugyanaz, mint a »mit kéne tenni« kérdésre választ adó politikai gazdaságtan (political economy).

A fentiek fényében talán érthető, hogy az európai vezetők miért mozdulnak el egyre inkább a bankunió irányába - ez ugyanis egy kevésbé feltűnő és ezért talán politikailag eladhatóbb formája a költségek közös viselésének.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2012. június 17. 07:28
...bár már lenne Eu. Egy. Áll.-mok!! A mi "elitünk" abszolut alkalmatlan az ország vezetésre...jöjjenek azok, akik már máshol bizonyítottak....
füst
2012. június 15. 21:28
Jó a cikk. Európai Egyesült államok nem jön létre !
enes
2012. június 15. 21:24
euró-pénzügyminiszter Ez lesz a nemzetállamok kinyírója. Pl nem fordít egy centet sem a magyar nyelvű oktatásra, mert minek is. Úgyis mindenki a világ legnagyobb rablóinak nyelvét beszéli. Pl. valami Barr....portugál helyett angolul karattyol állandóan. Chirac összeszidott egy franciát egyszer, mert az egyik gigantikus sóhivatalban angolul szólalt fel.
nemjoe
2012. június 15. 16:16
Ez a cikk is csak a szar habzását segíti elő. Miért nem beszél senki a válság valódi okairól? Miért emelnek egy egyszerű pénzügyi, technikai problémát társadalompolitikai "magasságokba"? Ez tényleg a vég kezdete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!