Cséfalvay: Néha túl gyorsak voltunk

2012. május 20. 10:49

Az elmúlt két év egyik nagy gazdaságpolitikai erénye a deficitcsökkentés, nagy hibája pedig a kiszámíthatóság hiánya - mondta el az MTI-nek a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

2012. május 20. 10:49

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az MTI-nek adott vasárnap megjelent kifejtette: a magyar kormány – más európai kormányokhoz hasonlóan - három jelentős kihívással nézett szembe. A politikus szerint ezek a következők: az eurózóna válságjelenségeire adott gyors válaszok igénye, a válság terheinek és kockázatainak megosztása, valamint a pénzügyi stabilitás, a gazdasági növekedés és a pénzpiaci bizalom egyensúlyának megteremtése.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány gyorsan reagált a folytonosan változó európai gazdasági helyzetre, de elismerte: néha talán túl gyorsan is. „A kormány külső és belső megítéléséből úgy tűnik, nem jutott mindig elég idő arra, hogy megmagyarázzuk, mit és miért teszünk. Ezt korrigálni kell” – mondta. A gyorsaság nem mindig erősítette a kiszámíthatóságot, és olykor a széles körű egyeztetés is elmaradt

A nemzetgazdasági tárca államtitkára jelentős fegyverténynek tartja viszont azt, hogy a pénzügyi konszolidáció két év alatt befejeződött, az államháztartás hiánya pedig idén és jövőre az uniós előrejelzés szerint is a GDP 3 százaléka alatt lesz. Leszögezte: ilyenre az elmúlt két évtizedben nem volt példa. „Ehhez trendforduló kellett az adósságban és a deficitben is” – fejtegette Cséfalvay Zoltán, aki szerint „túl vagyunk egy nehéz, turbulens éven, a következő esztendők feladata a javuló államháztartási trendek megtartása lesz”.

A reformok törvénykezési része gyakorlatilag minden területen befejeződött – mondta Cséfalvay Zoltán. A politikus szerint kivételt jelent ez alól a közösségi közlekedés átalakítása és az önkormányzati reform – utóbbi ugyan már elindult, de az idén és jövőre is tart még. A reformok közül az egyik legfontosabbnak azt tartja, hogy most már – a kormány elkötelezettségén kívül – intézményi és törvényi feltételek is megakadályozzák az eladósodottság növekedését.
 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. május 21. 22:13
Igen, amikor rosszabbnál rosszabb intézkedést kellett hozni, akkor nagyon gyorsak, de amikor az elszámoltatás, vagy a besugók ügye, vagy a két hét alatti rendcsinálás, akkor tetü lassuak.
liberálzöld.
2012. május 21. 11:37
"Cséfalvay: Néha túl gyorsak voltunk" Gyorsak vagyunk. Túl gyorsan elfáradunk.
Basiliscus
2012. május 20. 21:10
Következmények nélküli ország, milyen igaz. Senki semmilyen balfaszságért nem vállal felelősséget.
MikkaMakka
2012. május 20. 20:00
"Néha túl gyorsak voltunk" megelőztük korunkat! de olyan fejlődés lesz itt amilyet még senki se látott /én speciel láttam már negatív fejlődést, csk én recessziónak hívom../
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!