Egy millás válasz TGM-nek

2011. december 20. 11:36

Ha nem hallgatnak meg, követelhetnénk akár a kapitalizmus elsöprését is. Ezt azonban szerintünk nem követelni kell, hanem csinálni.

2011. december 20. 11:36
Bodó Balázs

„Önnek igaza van. Ha nem hallgatnak meg, követelhetnénk akár a kapitalizmus elsöprését is. Ezt azonban szerintünk nem követelni kell, hanem csinálni. A lokális közösségekben, az önszerveződésben, szabad, autonóm állampolgárok önmagukért és a közösségért viselt felelősségében hiszünk. Az interneten már működik, de ott persze könnyű: a számítógépek, mint termelőeszközök a munkások tulajdonában vannak, az információt, a tudást, ezt a kulcsfontosságú erőforrást – bár történnek erőfeszítések a kisajátításra – nem sikerült még bekeríteni. Működik is az információs közbirtokosságon alapuló társas termelés linuxostul, wikipédiástul, fájlcserélőstül. Hogy van-e esély egyenrangú társak önkéntes részvételén alapuló, a termelőeszközöket és a megtermelt javakat közösségi tulajdonban tartó, amolyan új kommunalista logika megvalósítására máshol is? Nem tudom. De azt tudom, hogy ennek megvalósításában az állam ugyanolyan ellenérdekelt mint a tőkések. Hisz ha az időm, figyelmem, szabad pénzem, együttérzésem, önkéntes munkám nem az állami újraelosztó rendszereken keresztül kanalizálódik, hanem szabad polgárok autonóm döntésein múlik, hogy ők melyik nap kinek, kiknek, milyen ügy érdekében hoznak áldozatot, akkor az állam is sok területen kellemetlenül redundánssá válik.

Amit mi csinálunk, egyszerű: időt, pénzt, biztonságot áldozunk azért, hogy mi magunk, legalább egy kicsit, Millaként, így működhessünk. Tesszük ezt azért, hogy megmutassuk másoknak is, hogy lehet, hogy érdemes így működni. Sátortáborozhatnánk persze hétvégenként bezárt banképületek előtt is, de akkor még az a kicsi örömünk sem lenne meg, hogy talán lesz valami foganatja annak, amit csinálunk. Ha tetszik, mi már az a nemzedék vagyunk, akiknek nem jutott nagy ívű társadalmi utópia, elhasználták, elnyűtték mind az előttünk jövők. Se szent világszabadság, se summer of love, se sex and drugs and rock and roll, se no future, se Mao, se Marx, se Marcuse. Lokális alternatívák vannak, kis többé-kevésbé sikeres, maguk dolgára figyelő közösségek vannak, amik, láss csodát, autonómok bizonyos területeken, és kiszolgáltatottak a globális kapitalista rendnek máshol.”

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. december 20. 17:58
javít:Baal Sem Tov
lavor
2011. december 20. 15:18
A Milla csupán egy univerzális dühöngő, céltalan, nulla koncepció, üres jelszavakkal pártokat megszégyenítő módon demagóg. Ezért nem is értem, hogy olyan, akinek nem tetszik a rendszer mégis mi keresnie van a Milla körül, a Milla tökéletes látképet add az emberek hiszékenységének megvezethetőségéről, az emberek, a tömeg, aljas módon való felhasználásáról.
de karatna
2011. december 20. 14:14
Végtelenül tetszetős a zsidó fajvédelmi, illetve szebben mondva, etnocentrikus vallási törvények. Hiszen adott etnikumnak geneologiai levezetéseken túlmenően populációgenetikai háttere is van, hiszen egy adott népességen belül minél nagyobb arányú a származástanilag, geneológiailag megjelölhető közös ősök aránya, annál nagyobb a csoporton belüli összetartozási érzés, kohézió, és a csoportért vállalt önfeláldozó készség az altruizmus, valamint az egymással kapcsolatos úgynevezett bizalmi index! Fel kellene ismernünk végre azt, hogy egy adott etnikum legfőbb ismérve (ahogy ezt a zsidóság is felismerte), nem csupán a közösen beszélt nyelv használata, hanem még ezen kívül az a legfőbb szubjektív kritérium, ahol etnikai közösségének csoporttudatát a leszármazás fonalán tartja számon. Valamint az a vallásokon túlmutató etno-szociokulturális gyökérzet és etnogenetikus kapcsolat, amely az etnikumot összetartja és más etnikumoktól megkülönbözteti. Ha a magyarságnak lett volna a zsidóság judaizmusához hasonló turanizmusa, akkor ugyanolyan sikeres és befolyásos és összetartó lenne. A zsidó zsenialitás abban áll, hogy ezt a törvényszerűséget régen felismerték és vallási dogmáik közé, mint etnocentrikus elemet beemelték.
lantose70
2011. december 20. 14:12
Ismerem ezt a seggfejet. Olyan buta, mint az anyaföld, nem vicc. Egyetlen értemes gondolata nem volt még az életben. A tudományos munkának címkézett agymenését az internetről ollózta, mindenféle primitív kalózmozgalmi és kreatív kommunista giccsből. Mivel Bodónak még soha semmilyen szellemi termékéért senki nem volt hajlandó fizetni egy lyukas garast sem, ezért kijelenti, hogy az információ legyen szabad, és senki se kérhessen pénzt a szellemi alkotásáért. Mivel ő is ingyen osztja az észt (kell a francnak), a Microsoft is adja ingyen a szoftvert, a U2 a zenét, stb. Ha ezek a Fidesz alternatívái, akkor inkább maradjon még Viktor. Aki olvasta a korábbi hozzászólásaimat más cikkeknél, sejtheti, mennyire fáj ezt leírnom. De komolyan gondolom. Ezekből a narcisztikus, közhelyes, ötletten, ám butaságukban is mérhetetlenül rátarti poszt-Woddstock, alterközgász gimis médiaseggfejeknél még a Matolcsy is értelmesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!