Négy ország is betiltotta a shortolást

2011. augusztus 12. 08:26

Ideiglenesen betiltotta tőzsdéin a shortolást Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium.

2011. augusztus 12. 08:26

Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől ideiglenesen betiltja tőzsdéin az úgynevezett short eladási ügyleteket - jelentette az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA. Az ESMA előzőleg arra figyelmeztetett, hogy fokozni fogja a nyugtalankodó értékpapírpiacok felügyeletét. A bejelentés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy ország tőkepiaci felügyeletei azért foganatosítják a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

Az ESMA bejelentése után a francia tőkepiaci felügyelet, az AMF megerősítette, hogy péntektől 15 napra betiltja 11 bank és biztosítótársaság értékpapírjaival való shortolást. A belga és spanyol tőkepiaci felügyelet ugyancsak bejelentette a short-ügyletek leállítását. A belga tilalom meghatározatlan időre, a spanyol pedig 15 napra szól. Hasonló lépésekhez folyamodott Olaszország is.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. augusztus 12. 14:37
Az a probléma ezzel a világgazdasággal, hogy egyesek mások átb@szásával keresnek hatalmas összegeket, anélkül, hogy új értéket hoznának létre. Nagy előrelépés lenne, ha a törvény a helyén kezelné ezt is, mint a bűncselekménynek minősített kisebb szélhámosságokat.
Himalája
2011. augusztus 12. 13:54
"Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől ideiglenesen betiltja tőzsdéin az úgynevezett short eladási ügyleteket " He, he. Találtak egy ártatlan bűnbakot, a shortolást. Hacsak egy kis eszük is volna, akkor tudnák, hogy a piac ingadozásait kihasználva tulajdonképpen mérséklik ezt az ingadozást és stabilizálják a piacokat. Ugyanis a shortolók akkor vásárolnak, amikor a piacok zuhannak. Ezzel mérséklik a piac zuhanását, az értékpapírok nagyobb elértéktelenedését. Pld. a héten, nemély piac 5%.kot is zuhant (DAX). Ha nem lennének shortolók, akkor elképzelhető, hogy a piac sokkal nagyobbat, akár 8-10%-kot is zuhant volna. Az ugyan igaz, hogy az egész alapja a spekuláció, és hogy azon keresnek, hogy sokan bajban vannak. Ezért nem szeretik őket. Közben pedig ők azok, akik a zuhanást gyakran mérséklik, így soknak nem ez fáj annyira. Mi a lényege a shortolásnak? A shortoló figyeli a negatív jeleket, az értékpapír piacokon. Pld. a részvényeknél. Ha úgy gondolja, hogy valamelyik részvény zuhanni fog, akkor kölcsönvesz ilyen részvényeket, mondjuk 100 USD értékben. Ezt ő eladja 100 USD-ért, és várakozik. Mikor a részvény zuhan mondjuk 80 USD-re, akkor vásárol. A különbözet 20 USD az ő haszna. A visszavásárolt részvényt visszaadja, természetesen megfelelő kamattal, hasznot zebrevágja. Azzal, hogy ő akkor vásárol, amikor a részvény zuhan, növeli az adott részvény iránt a keresletet. Ezzel tulajdonképpen lassítja a zuhanást "stabilizálja" a piacot. Hát bizony ők a zuhanáson keresnek. De nem ők azok, akik ezt előidézik. Úgy ahogy a természetben sem a dögevők idézik elő az állatok pustulását. De hasznos munkát végeznek, hogy a bűz és a betegségek ne terjedjenek. Ennek ellenére senki sem szereti őket. Mint ahogy a shortolókat sem. Mert ezzel nincsenek tisztában.
bolá
2011. augusztus 12. 12:07
Az opciós ügyleteket kellene betiltani, rögtön rend lenne. Aki 1000€-ért akar venni valamit, tegye el az 1000€-t!
crm114
2011. augusztus 12. 10:05
"Négy ország is betiltotta a shortolást" Itt is volt ilyen 2008 őszén, talán még lesz is. Demagóg, buta és elkeseredett lépés, kissé komikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!