Éljen május elseje!

2011. május 02. 10:25

A szakszervezeti mozgalomnak komoly esélye lehet most egy föllendülésre.

2011. május 02. 10:25

„Ne menjünk most vissza évtizedeket, maradjunk csak az elmúlt húsz évnél. Ezekben az években hallhattunk egyes szakszervezetek harcos föllépéseiről, így különösen a vasutasok megmozdulásai hagyhattak emlékeket – keserű emlékeket – az emberek tudatában. Olyasmiről viszont gyakorlatilag nem hallhattunk, hogy a szakszervezetek egy tőkés üzemben sztrájkoltak volna: a sztrájkok a közlekedési ágazatban, az oktatásban, az egészségügyben zajlottak, vagyis állami és önkormányzati tulajdonú intézményekben. Könnyű megmagyarázni, hogy miért. Az állami és önkormányzati vezetőkre nem volt nehéz morális pressziót gyakorolni, hiszen azok egyrészt nem kockáztatták a népszerűségvesztést, másrészt – a régi rendszer hagyományának megfelelően – saját föladatuknak is látták a népjóléti érdekképviseletet.

A szociálliberális kormányok idején ez biztosan így volt. E kormányok politikai ellenzéke viszont akkoriban vadul támogatta, sőt tüzelte a sztrájkolókat, akik derekasan hozzá is járultak e kormányok megbuktatásához. Most ez az ellenzék van kormányon. Nagyjából egyéves kományzása alatt bebizonyította, hogy fütyül a szociális kérdésekre, főleg pedig az érdekképviseleti szervezetekre. A megfelelő egyeztetési fórumokat – a baloldali kormányokkal ellentétben – negligálja, legföljebb a saját embereivel tárgyal és mutyizik, s mivel népszerűségét másutt (a burzsoáziánál) keresi, így morális nyomást sem igen lehet gyakorolni rá. Ahol túlságosan látványos lenne a korábbi demagógia megtagadása, ott azért moderálja magát: vizitdíjat és tandíjat nem vezet be, s a szárnyvonalakat sem szünteti meg, sőt hajlandó elismerni még a kétségbevonható érvényességű vasutasköveteléseket is. Hogy aztán mindez mibe kerül más rubrikákban az országnak és a munkavállalóknak, az más lapra tartozik.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. május 02. 16:20
"A szakszervezeti mozgalomnak komoly esélye lehet most egy föllendülésre." Nem egyszer hármat, háromszor egyet kell bevenni, tata! :)
Lacc78
2011. május 02. 13:29
TRRRRRRRRROTTTTTTTTTTTTTTY!!!!!!!!!!!!!
röviden
2011. május 02. 13:19
"Ne menjünk most vissza évtizedeket." Amikor még Gáspár elvtárs békeharcolt és szolidarított a Szakszervezeti Világszövetség élén, és még egy szalonkateríték-világcsúccsal is volt ideje megtámogatni az öntudatos, harcos proletariátust. Hej, azok voltak csak a daliás idők!
Merlin
2011. május 02. 13:04
A Gaskót már sikerült megszédíteni, egy évi próbaidőről pampogott, addig nem tiltakozik, mekkora egy megélhetési zsírösbödön !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!