Földönkívüli lézert észleltek

2010. november 09. 08:29

Egy ausztrál asztrofizikus olyan lézerjeleket észlelt, melyek naprendszerünkön kívülről, a Gliese 581g nevű bolygóról érkeztek.

2010. november 09. 08:29

Dr. Ragbir Bhathal, a Nyugat-Sydney egyetem asztrofizikusa éles lézerjeleket regisztrált, melyek a naprendszeren kívüli Gliese 581g nevű bolygóról érkeztek. Ahhoz, hogy a SETI hivatalosan is elismerje a földön kívüli fényforrást, azt másodjára is regisztrálni kell.

„Kizárólag lézerjelet vártunk, azt is kaptunk, ráadásul olyan minőségben, ami véletlenül nem keletkezik még az űrben sem, csak mesterségesen állítható elő. Komputeres programunkkal kizártuk az összes mellékfényt, ami mindig is megkeseríti a csillagászok munkáját, és ekkor lettünk csak igazán biztosak a dolgunkban. A következő lépés az volt, hogy a SETI egy embere is ugyanezt állítsa, Steven Vogt professzor sem jutott más eredményre” - mondta el a professzor.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2010. november 09. 13:35
Lőjünk vagy tárgyaljunk?
Silcon
2010. november 09. 13:14
A Gliese rendszer mostanában nagyon felkapott lett. 21 fényév távolságból nem lehet megmondani, hogy melyik bolygó volt a kiinduló pont. A lézerfény sem tökéletesen koherens. Az 581g azért népszerű, mert a lakható zónában van és földszerű bolygó. Pl. Hold a távolságmérésénél: "A legfőbb probléma mégis a lézernyaláb széttartása. Mire a Holdig ér, a folt átmérője kb. 7 km-es lesz. Ez azt jelenti hogy a néhány centiméteres-deciméteres lézertükörre minden egymilliárd fotonból csak egy esik. A visszavert nyaláb még széttartóbb, a Földre érve 25 km-es. Ezekből a fotonokból kell a távcsővel elegendő számút „elcsípni”. Minden hatást figyelembe véve, minden 1020 kibocsátott fotonra jut egy visszatérő."
El Topo
2010. november 09. 13:03
Még nerégen úgy volt, hogy ez az exobolygó nem is biztos, hogy létezik. Most meg hirtelen lézershow van rajta.
civilina
2010. november 09. 12:52
Ha a hír igaz, akkor nagyon izgalmas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!