A honvédelem

2010. július 16. 14:27

Gratulálunk a konokul kitartó pécsieknek a radarügyben elért győzelmüknek, a hon védelme azonban továbbra sem tűnik elsőrangúnak Magyarország számára.

2010. július 16. 14:27
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Az évek óta politikushalálokkal, belassult EKF-projekttel, katasztrofális pénzügyi helyzettel megvert Pécs most szimbolikus győzelmet arathatott. Miután a Zengőn építendő radart már korábban elvetették, most pont került a Pécs fölé tervezett szerkezet sutba dobására is. Értjük és megértjük a helyiek problémáit, de azért tegyük hozzá: Magyarország segge meztelen. Több értelemben is.

Az állam egyetlen értelme az ősidőkben a közbiztonság és a külső biztonság megteremtése volt. Ezért tartották, semmi másért. Békében eltöltött évtizedeink, a békés rendszerváltás, az európai integráció elfelejttették velünk, hogy a nagyvilág - még mindig, és örökké - farkasvilág. Az erősebb kutya baszik - emlékeztette kollégáinkat a minap Biszku Béla.

Magyarország megbaszását - hogy e kemény kifejezésnél maradjunk - 1999 óta a NATO tudja megakadályozni, ami meglehetősen erős kutyák falkája. A közösbe azonban nekünk is be kell szállni. Mi mégsem tesszük ezt: a kezdetektől nem tudjuk tartani a költségvetés honvédelemre fordítandó százalékos arányát, el vagyunk maradva a fejlesztésekben is. Csak néhány külföldi misszióval tudunk beszállni a katonai feladatokba, respekt és tisztelet az odakint szolgáló magyar katonáknak.

Egyik feladatunk lenne hosszú évek óta, hogy Magyaroszág Balkán felé fekvő fertályát megvédjük egy radarral. Nem vagyok a téma szakértője, de: nem a csúnya külföld, hanem a mi érdekünk is, hogy ez a radar megvalósuljon, ott, ahol az a legjobban el tudja látni feladatát. A bánáti bazsarózsák és a pécsi városvédők egyelőre meg tudták akadályozni az építkezést. A botrány és időhúzás vesztese a magyar honvédelem lett.

Reméljük, még mindig létezik egy C, D, DZ, DZS terv, ami alapján fejleszthetjük korábban lángoktól ölelt kis hazánk védelmét. Mi a kötelességünk, ha nem ez?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!