Uniós elvet sért a rezidensek itthon tartása

2010. március 10. 13:29

Tart a vita arról, lehetséges-e az állami pénzen tanuló rezidenseket Magyarországon tartani a szakorvosi vizsgáig, miközben egyes szakértők szerint a tervezet uniós alapelveket sért.

2010. március 10. 13:29
A végzős orvostanhallgatók majdnem fele csatlakozott már ahhoz a nyilatkozathoz, mely alapján ősszel nem kezdenek rezidensképzésben, amennyiben nem törlik el a jogszabályt, ami Magyarországhoz köti a rezidenseket, ha állami pénzen tanulnak a szakorvosi vizsgához.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának kutatója véleménye alapján a rendelet olyan Európai Uniós alapelvekkel ütközik, mint például a személyek és a munkaerő szabad áramlása. Girasek Edmond elmondta: a  rezidens a szakorvosi képzés alatt, és utána néhány évig gyakorlatilag röghöz lesz kötve, nem mozdulhat el Magyarországról. A kutató  figyelmeztet: a jogszabály még a tanulmányi célú külföldi utazást is megtiltja.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!