Pozsony a középpontban

2023. június 07. 22:08

Minden év májusában Pozsony rákerül a világtérképre: állam- és kormányfők, tábornokok és elemzők ülnek hatalmas ledfalak előtt, és vitatják meg a világ nagy kérdéseit.

2023. június 07. 22:08
Demkó Attila
Demkó Attila

Ami 2005-ben Vass Róbert vezetésével néhány besztercebányai diák projektjeként indult, hatalmasra nőtt: a külpolitika, biztonságpolitika világában a legnagyobbak között van. Az idei Globsec sem volt más, mint az előzők, ami a szervezés színvonalát és a nagy neveket illeti. Mégis megváltozott valami, ami nem a szervezők hibája, hanem általános nyugati jelenség: szinte eltűntek a viták. Az ukrajnai háborúval vagy éppen Kínával kapcsolatban alapvetően csak egy vélemény maradt: az, amit a többség gondol.

Az egyetlen, de figyelemre méltó kivételt Emmanuel Macron jelentette. A francia elnök kivételes politikus a mai nyugati palettán, bármerre megy is a nyáj, van saját véleménye. Nem félt elmondani, hogy jelenleg nem tartja reálisnak Ukrajna NATO-csatlakozását. Finoman arra is felhívta a figyelmet, hogy lehet listákat készíteni háborús bűnösökről, de a békéhez le kell ülni azokkal az emberekkel, akik szerepelnek rajta. Macron minden megfogalmazása bőven a politikai korrektség határain belül maradt, de amit ki lehetett érezni a szavaiból, az a szkepszis, hogy minden úgy halad-e, ahogy a nyugati fővonal gondolja.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!