Mi lesz veled, kereszténydemokrácia? Képes leszel megújulni – vagy epizodista maradsz végleg?

2023. június 19. 21:00

A kereszténydemokraták tanácstalansága a romló választási eredményekben és politikai pozíciókban jelenik meg. A megújulás a kereszténydemokrácia létérdeke.

2023. június 19. 21:00
null
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Mandiner

Nem kelt mostanában meglepetést, ha választás éjszakáján a pártja eredményén szomorúan merengő nyugat-európai kereszténydemokrata politikust lát az érdeklődő a képernyőn.

Úgy tűnik, a keresztény­demokrácia hanyatlóban van kontinensünk nyugati felén.

Egy évtizeddel ezelőtt az Európai Unió tagállamainak több mint felében kereszténydemokrata többségű kormányok működtek, a soron következő választások közül egyedül Spanyolországban tartja magát a kereszténydemokraták reménye. Ha az ingatag kisebbségi jobbközép kormánykoalíciót is a kereszténydemokraták közé soroljuk, akkor jelenleg Stockholm a kontinens legnyugatibb fővárosa, ahol a kereszténydemokraták kormányoznak.

A mai helyzetet szemlélve különösnek tűnhet, de a második világháború óta eltelt hét évtized elképzelhetetlen lenne kereszténydemokrácia nélkül. A békének, szabadságnak és jólétnek az európai történelemben szinte páratlanul hosszú időszaka elválaszthatatlan a kereszténydemokrácia szerepétől. Adenauer, De Gasperi, Schuman vagy éppen Kohl, Martens és Balkenende nemcsak hazájuk, de az egész kontinens politikatörténetének meghatározó szereplői.

A második világháború borzalmaiból éppen csak ocsúdó Európában a friss politikai erőként megszülető kereszténydemokrácia volt az, ami a háború alatt a fasizmus és a nemzetiszocializmus miatt vállalhatatlanná váló jobboldalt szalonképessé tudta tenni. A baloldal világbirodalmi törekvéseivel és népboldogító elképzeléseivel szemben

a keresztény egyházak társadalmi tanításaira támaszkodó kereszténydemokraták képviselték a polgári alternatívát.

Méghozzá meglepően sikeresen.

A negyvenes évek második felében kezdődő több mint fél évszázados időszakban a kereszténydemokraták két fontos oszloppal támasztották alá a nyugat-európai prosperitást. A szociális piacgazdaság eszméje és gyakorlata létrehozta azt a széles és jómódban élő középosztályt, amely a továbbiakban már nem kockázati tényezője, hanem egyik legstabilabb legitimáló pontja a demokráciának. Az európai integráció folyamatának elindításával pedig békés együttműködéssé alakította a hagyományos francia–német rivalizálást, és elhozta a földrész nyugati részére a mindaddig elképzelhetetlenül tartós béke és jólét időszakát.

A kereszténydemokrácia történelmi küldetése abban állt a huszadik század második felében, hogy megteremtse Európában a szabadság és jólét korszakának feltételeit. E missziónak maradéktalanul eleget is tett. Ma Európa népei – különösen a szerencsésebbnek tartott nyugatiak – a történelemben példátlan módon nem ismerik a nélkülözést és az egziszten­ciális bizonytalanságot. Az uniós polgárok túlnyomó többsége ma szabadon utazhat és vállalhat munkát Békéscsabától Calais-ig.

A kereszténydemokrácia törté­nelmi erejét mi sem mutatja jobban, mint az a hatás, amit egyetlen érdemi riválisára, az európai szociáldemokráciára gyakorolt.

A világháború utáni újraindulás marxista, radikális szociáldemokráciája az évtizedek során fokozatosan vált mérsékeltté, belakva az általa jóléti államnak átnevezett szociális piacgazdaságot. Az ötvenes években még élesen integrációellenes érzelmek a hetvenes-nyolcvanas években fokozatosan szelídültek meg, majd váltak az európai együttműködést támogató hangokká.

Kétségtelenül úgy tűnik azonban, hogy a kereszténydemokrácia saját történelmi sikerének áldozatává vált. Csakúgy, mint az euroatlanti integrációs szervezetek vagy éppen a szociális piacgazdaság és a szociáldemokrácia, az európai kereszténydemokrácia is küldetési válsággal küzd. Céljait – nemcsak aktuális, de történelmi céljait is – elérte, és érzi, hogy jövőbeni szerepe nem kárhoztathatja csak az elért eredmények megőrzésére.

Ennek az új célnak a megtalálása dönti el, hogy a kereszténydemokraták a második világháború utáni Európa epizodistái vagy főszereplői lesznek. Tanácstalanságuk a romló választási eredményekben és politikai pozíciókban jelenik meg.

A megújulás tehát a kereszténydemokrácia létérdeke.

Még akkor is, ha ezúttal – sokak számára szokatlanul – ez a megújulás nem Nyugatról, hanem Közép-Európából érkezik.

A szerző a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

(Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner)

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. június 21. 11:05
A kereszténység valamikor anyagi és szellemi teljesítményeivel szolgálta közösségét. Most, hogy általában visszaszorulóban van, anyagi szolgáltatásait (templomok, székesegyházak stb.) igyekszik megújítani, szellemi szolgáltatásai a semmihez közelítenek. Az őket képviselő pártok ezt a gyakorlatot támogatják.
Odone Ricci
2023. június 20. 09:59
A jobboldalnak is koalicióba kellene lépni, ahogy a baloldal teszi. A baloldal nem finnyáskodik: összezár a szélsőbaltól a balközépig mindenkivel, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Elég lenne két frakció: a KONZERVATIV -európai értékeket képviseló, bevándorlást fékező (CDU-CSU-ENP-Weber, Tajani, a Fidesznek is ide kellene tartóznia, mert egyedül eltapossák, a FdI, Lega, FI (most nincs már Berlusconi, de a párt marad), a Liberálisokkal, idevaló Marine LePen és a többi jobbos párt, akiket lenáciznak, hogy marginalizálják őket. A másik frakció lenne az un. "PROGRESSZISTA-GLOBALISTA- NYITOTT HATÁROK frakciója. (SPD, szocialisták, Linke Zöldek, 5 csillagosok stb.)
syphax
2023. június 20. 06:43
" MI LESZ VELED KERESZTÉNYDEMOKRÁCIA? KÉPES LESZEL-E MEGÚJULNI....satöbbi, satöbbi..". Ezek a kérdések--sajnos--ott, "nyugaton" jogosultak és igazul fölteendők. De mindez azért van így, mert liberalizálódott az ottani kereszténydemokrácia, ELVESZITVÉN IGAZI TARTALMAIT-LÉNYEGÉT! MONDHATNÓK NÉPIESCHEN: TAKONY-GENYÓSODOTT--ÖSSZESZAROZÓDOTT, csak azért hogy hozzáidomulva az ottani VEZÉR ideológiákhoz valamelyest még itt-ott hatalomban maradhasson. Persze pl. Németországban ez a hatalomban maradás még "ezzel együtt" A "BAL-libsi BE-NYALÁSSAL" EGYÜTT sem(!) sikerült--és talán éppen azért nem, mert sok ottani "igazi kereszténydemokrata" választópolgár is "átlátott a szitán". Hogy a CDU-nak nem sikerült, azon én már a legkevésbé sem csodálkozom, de hogy a bajor katolikus CSU-nak sem, no azon már igencsak! Lényeg és tanulság lenne (nekik: a nyugati kereszténydemokratáknak) : valóban el kell mozdulni jobbra--AZ IGAZI KEMÉNY ÉS RADIKÁLIS KLERESZTÉNY ELVEK FELÉ. Tehát valóban: NO MIGRATION! NO GENDER ÉS NO LMBTQ-SZAR ÉS NO WAR! EZ(!!!) ÉS CSAK EZ CÉLHOZ VEZETNE--mármint az "igazi" kereszténydemokrácia restaurálódásához--MERT A KERESZTÉNY-NEMZETI EMLŐKÖN FELNŐTT MAI KÖZÉPNEMZEDÉKNEK MÁR "EZ"(!!!) KELL ÉS NAGYON SOKAKANAK EZ! ÉS AKKOR LESZ KERESZTÉNYDEMOKRATA FÖLEMELKEDÉS ÉS VÁLASZTÁSI SIKER. AZONBAN! HA TOVÁBB FOLYTATÓDIK A MOSTANI SZUPER MÓDON HÁBORÚPÁRTI, WEBER FRÉDI FÉLE GENERÁL TAKNYOLÓDÁS, NO, AKKOR VÉGKÉPP ELTŰNIK A SÜLLYESZTŐBEN NÉHÁNY ORSZÁG KERESZTÉNYDEMOKRÁCIÁJA.....VALÓBAN.Amit nagyon nem szeretnénk, mi magyar kereszténydemokraták.
McFocker
2023. június 20. 05:52
Amit idehaza "kereszténydemokráciának", fiatalabb nevén "illiberális demokráciának" hívnak az nem más, mint a magyarosch uram-bátyám mutyizmus, megspékelve egy kis propagandával és egypártrendszerrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!