A tapasztalat elnöksége

2023. június 20. 20:06

2023. június 20. 20:06
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

Amikor 2011 vízkeresztjén az Országház kupola­csarnokában Yves Leterme belga miniszterelnök átadta az Európai Unió Tanácsának elnökségét magyar kollégájának, sokan kísérték kételkedéssel az ünnepséget és az azt követő hat hónapos magyar elnökséget. Alig több mint fél éve volt hivatalban a kétharmados győzelmet hozó választást követően az a kormány Orbán Viktor vezetésével, amely gyakorlatilag az államcsőd széléről kormányozta vissza az országot. Sem költségvetési, sem politikai szempontból nem volt egyszerű az ünnepséget megelőző fél év. Az örökölt hétszázalékos költségvetési hiányt csak úgy lehetett kezelhetővé zsugorítani, hogy a kormány különadókat vezetett be, amely elsősorban a bankokat és a szupermarketláncokat sújtotta. A magyar piac természetéből adódóan az adó jelentős részét e cégek külföldi tulajdonosai fizették be, s gondoskodtak arról, hogy a kormánynak rögtön jelentős nemzetközi ellenszéllel szemben kelljen helytállnia.

2011. január hatodikán tehát egy olyan tagállam vette át történelme során először a soros elnökséget,amely számos kérdésben vitában állt az uniós intézményekkel. Az Európai Bizottság ellenezte a különadókat és a közmunkaprogramot, aggodalmát fejezte ki az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatban. Az Európai Parlament már előre megszűntnek nyilvánította a magyar sajtószabadságot az éppen csak hatályba lépő médiatörvény kapcsán, és antidemokratikusnak minősítette a még el sem fogadott Alaptörvényt.

A második magyar elnökség egy erős Európa létrejöttét fogja segíteni”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferenc9
2023. június 29. 13:01
Huxit !!
Behemót Tamás
2023. június 29. 09:42
Az bizony előfordulhat, hogy a magyar elnökség segíteni fogja egy még erősebb Európa kialakulását, hiszen már a közeledte is sokat erősített rajta. Ha a mostani erősödés ellenére is létrejön ez az elnökség, az - ha így megy tovább - még jobban össze fogja kovácsolni az európaiak ellenállását velünk szemben.
Gyzoltan
2023. június 29. 08:32
-na, ez a Navracsis is hamarosan Varga Juditot fogja erősíteni Brüsszelbe..! Sok időt nem adok neki...
Nemkellnév
2023. június 29. 08:01
Majd azzal sem ártana erősen foglalkozni, hogy kinek a zsebébe árad az a töméntelen pénz, amit az EU és az USA úgymond Ukrajna védelmére küld, oszt szét! Gyanús, hogy az csak gyűlik, nincs felhasználva, mert várják a Főnök jelzését. Itt lehet, hogy tényleg egy Ukrajna helyén fakasztott Európai Egyesült Államokat akar valaki kierőszakolni, onnan irányítva a már magatehetetlen EU-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!