A legnagyobb szerencsénk a csapatunkban van – Mager Andrea a Mandinernek

2023. február 19. 09:13

A 2022-es esztendő a rekordok éve lett, nincs olyan szegmensünk, ahol ne teljesítettük volna túl a terveinket – mondja Mager Andrea. A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójával tervekről, a szerencsejátékok népszerűségéről és a társaság társadalmi felelősségvállalásáról beszélgettünk.

2023. február 19. 09:13
null

Kacsoh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban.

Miniszterként sem adott túl sok interjút, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójaként pedig eddig talán egyet. Tudatos?
Igen, ám ennek nem szakmai, sokkal inkább személyes okai vannak. Alapvetően mindig az adott feladat érdekel, legfeljebb az elvégzett munkáról és az eredményekről szeretek beszámolni. Az interjúszituáció nem tartozik a kedvenceim közé.

Jelentős portfóliót hagyott hátra, amikor távozott az állami vagyonért felelős miniszteri székből. Hiányzik?
Igen is, meg nem is. Ebben alighanem szerepe van annak, hogy a Szerencsejáték Zrt. élén rögtön nagy kihívások előtt találtam magam. Idén ugyanis piacnyitásra kerül sor az online sportfogadások területén, ahol eddig lényegében monopolhelyzetben voltunk Magyarországon. Az elmúlt fél év kellően pörgős volt, és a továbbiakban sem fogunk unatkozni. Természetesen a kétévnyi kormánybiztosságot, majd a négyévnyi miniszterséget addigi szakmai pályafutásom csúcsaként éltem meg. Büszke vagyok az elért eredményekre.

Hogyan érinti a zrt.-t az energiaválság, illetve a rezsi emelkedése?
Állami vállalatként ránk is érvényes a kormányrendeletben rögzített, tizennyolc fokos fűtésmaximálás. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, hirtelen kellett hozzászokni a megváltozott munkakörülményekhez. Megjegyzem, nemzetközi szinten ez korántsem egyedülálló kötelezettség, Németországban is érdemi korlátozások vannak, Spanyolországban pedig még a légkondicionálást is visszafogták. A hálózatban, vagyis az eladói tereinkben dolgozók számára volt ez a legérzékenyebb intézkedés, nekik minden lehetséges eszközzel segítettünk. A Szerencsejáték Zrt. egyébként már a korábbi években is odafigyelt a környezettudatossági szempontokra, különösen az új beruházásoknál és a felújításoknál. Tavaly szeptember és december között több mint huszonöt százalékkal tudtuk csökkenteni az energiaköltségeinket, és ez a környezetünkre is kedvező hatással van, hiszen ennek köszönhetően száz­ötvenöt tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátásunk, vagyis az ökológiai lábnyomunk.

2021-hez képest minden területen több mint tízszázalékos növekedést realizáltunk”

Hogyan alakult az utóbbi időszakban a társaság pénzügyi helyzete?
2022 a rekordok éve lett, nincs olyan szegmensünk, ahol ne teljesítettük volna túl a terveinket, 2021-hez képest minden területen több mint tízszázalékos növekedést realizáltunk. Ráadásul már 2021 is rekordév volt. Gyorsan és jól reagált a cég a járvány okozta kihívásokra, elindítottunk egy hálózatvédelmi programot, amely a több mint 5000 munkavállalót foglalkoztató 2100 kis- és középvállalkozó partnerünknek biztosította a zavartalan működést, nem kellett bezárniuk. Csak a siketeket, megváltozott munkaképességűeket és mozgáskorlátozottakat foglalkoztató karitatív hálózatunkban kényszerültünk pár hetes egészségügyi zárásra 2020-ban és 2021-ben. Tavaly azonban ez a terület is növekedő pályára került, 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el. Érdekesség, hogy éppen a karitatív hálózatban dolgozók kérték a leghangosabban, hogy újranyithassanak. És még egy dolog, ami kézzelfoghatóvá teszi számunkra az eredményességet: tavaly a játékosoknak kifizetett nyeremény megközelítette a 600 milliárd forintot. Ez 2022-ben naponta átlagosan 1,6 milliárd forintot jelentett.

Miben a legerősebbek? Mely terméküket választják leginkább az állampolgárok arra, hogy kipróbálják a szerencséjüket?
A legnagyobb szerencsénk és erőnk a csapatunkban van. Ez a közösség minden körülmények között húz, több mint 7500 egységből áll a hálózatunk közel 300 saját lottózóval, és együttműködünk többek között a Magyar Postával, a Lapkerrel, a Mollal és kkv-kkal is. A Mol esetében épp tavaly novemberben bővítettük 48-ról 307-re azon töltőállomások számát, ahol szerencsejátékot kínálnak, ez több mint hatszoros növekedés. Egyébiránt három alapvető területen vagyunk jelen, az egyik a már említett sportfogadás, a másik a számsorjátékok – melyek közül a legismertebb a lottó –, a harmadik pedig a sorsjegyek világa. Az utóbbi időszakban érdekes átrendeződés történt, az első szegmens immáron meghaladja az árbevételünk ötven százalékát. A trend alighanem folytatódik, egyre több embert vonz a lehetőség, és nem csak a sportrajongókat. Hatvan sportágban kínálunk fogadási lehetőséget, hetente kétszázezer esemény eredményére lehet tippet tenni. A piacnyitás és a fejlesztéseink révén a határ immár a csillagos ég, bőven van még potenciál ebben a műfajban – akár 300 forinttal is nagyot lehet nyerni. A számsor­játékok esetében nemzetközi trend a lassulás, ám nálunk még bővül a piac. Vagyis egyre többet vagy többször lottózunk.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád
Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Gondolom, az 1957 óta létező Ötöslottó mindent visz.
Így van, majdnem százszázalékos az ismertsége: a tizennyolc év feletti lakosság körében tízből kilenc ember legalább egyszer kipróbálta a játékot. Két irányban látok lehetőséget a továbblépésre. Az egyik, hogy sűrítjük a sorsolásokat, ahogy a Eurojackpot esetében is történt. Az emberek ugyanis türelmetlenek, változnak a fogyasztói szokások, mindenki gyorsabb játékélményre vágyik. A másik út a kínálat bővítése. Jelenleg két fejlesztésen is dolgozunk, amelyek eredményét jövőre tervezzük piacra dobni. Ezek mellett ott vannak még a nagy kínálatban elérhető sorsjegyek, amelyek valóban gyors élményt és izgalmat nyújtanak. A legtöbben az 500 forintos kaparóst választják, az a legkeresettebb, de megfigyelhető, hogy 2022-ben a legnagyobb növekedést a 2000 forintos sorsjegyeknél tapasztaltuk.

Miért kerül sor piacnyitásra a sportfogadások terén?
Egy tavalyi jogszabályváltozás írja elő. Azoknak, akik a piacra szeretnének lépni, kérelmet kell benyújtaniuk a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál, s ha a pályázat sikeres, az adott vállalkozás beszállhat a versenybe. A potenciális versenytársak régóta szerették volna a liberalizációt, mi pedig állunk az ezzel járó kihívások elé. A játékosok összességében nyernek a változással, alighanem még jobb színvonalú szolgáltatásokhoz juthatnak a verseny nyomán. Megjegyzem, online sportfogadással foglalkozó nemzetközi mamutcégek már eddig is jelen voltak, a verseny számunkra nem új keletű.

Hogyan lehettek jelen?
Ennek a jogi háttere igen bonyolult, mindenesetre a szabályozatlan környezet bizonyosan rosszabb a fogyasztók szempontjából, mint az új rendszer. Ez ugyanis a versenytársainkat is törvényességi keretek közé szorítja, aminek végül a Szerencsejáték Zrt. mégiscsak örül. Így mindenkire ugyanazok a rendelkezések vonatkoznak majd. A magyar szabályozás a felelős játékszervezésre épül.

Ez mit jelent?
Konkrétan azt, hogy minden piaci szereplőnek olyan kínálatot kell fenntartania, hogy a játék játék maradjon, ne váljon szenvedéllyé. Mi ebben jók vagyunk, bőven van tapasztalatunk.

Tavaly a játékosoknak kifizetett nyeremény megközelítette a 600 milliárd forintot”

Erre még visszatérünk. A verseny már zajlik, vagy még az engedélyeztetési szakaszban vagyunk?
Ahogy említettem, a verseny tulajdonképpen évek óta zajlik, csakhogy eddig a zömmel külföldi szereplőknek a hazainál lazább európai szabályoknak kellett megfelelniük, vagyis ránk szigorúbb rendelkezések vonatkoztak, mint a kihívóinkra. Az új helyzet összességében hiába jelent nagy kihívást, inkább előnyösnek mondható. Azt látjuk, hogy az érintettek kétféleképp reagáltak a törvényi változásra: vannak, akik úgy folytatják a tevékenységüket, mintha semmi nem történt volna, s akadnak, akik egyelőre lehúzták a rolót, és majd a megszerzett engedély birtokában folytatják tevékenységüket. Tudjuk, hogy hazai versenytársak is készülődnek, hogy belevágjanak ebbe a tevékenységbe. Az év második felében egy teljesen más online sportfogadási piacot láthatunk majd itthon. Állunk elébe! Egyébként úgy vélem, a játékosoknak és a szervezőknek egyaránt az a legjobb, ha világosak a szabályok.

Más területek esetében is felmerülhet a liberalizáció?
A tavalyi törvénymódosítás abban erősített meg bennünket, hogy a sorsjegyek és a számsorjátékok piaca állami monopólium marad. Mi ezzel a vegyes, Európában ismert modellel számolunk hosszú távon.

Azért ha finomhangolásra van esetleg szükség, jelzik a jogalkotónak?
Még nincsenek tapasztalatok, nekünk azonban nemcsak lehetőségünk, hanem feladatunk, kötelességünk is jelezni a tulajdonosi jogokat gyakorló államnak, hogyan működik ez a piac, milyen esetleges szabálytalanságokat látunk. Ám ez még korai. Annak okairól is számot kell adnunk, ha esetleg romlanak a mutatóink az év folyamán. Az elsődleges feladatunk most az, hogy megőrizzük a pozíciónkat és az eredményeinket. Ezen dolgozunk.

A piac mekkora szegmensével lenne mondjuk egy év múlva elégedett a Szerencsejáték Zrt. vezetése?
Nincs irányszámunk, ám meghatározó szerepre törekszünk. Ha ötven százalék alá mennénk, akkor kicsit sem lennék elégedett.

Összességében milyen évre készülnek, mire számítanak 2023-ban?
Két célt fogalmaztunk meg. Az egyik a már említett meghatározó pozíció elérése, illetve megtartása az online sportfogadási piacon. A fennmaradó két területen is szeretnénk előrelépni, a lényeg, hogy az összeredményességünk ne csorbuljon. Ehhez szükség lehet az értékesítési hálózatunk további erősítésére is, amire ugyancsak koncentrálunk majd.

Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón a Gerbeaud kávéházban február 8-án <br> Fotó: MTI / Kovács Attila
Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón a Gerbeaud kávéházban február 8-án
Fotó: MTI / Kovács Attila

Említette, fontos a társaságnak, hogy a játék ne legyen szenvedély. Mit tesznek ezért?
Az Európai Lottótársaságok rendszeresen megvizsgálja a játékszervezőket, mennyire tartják be a felelős játékszervezési elveket. Mi először 2010-ben mentünk át ilyen folyamaton, azóta több alkalommal volt részauditunk, háromévente pedig átfogó vizsgálat alá vetnek minket – 2022-ben már az ötödik alkalommal nyertük el a felelős játékszervezői minősítést. Kilencvenöt százalékban teljesítjük a belső szabályzatukban rögzített elveket, ami kifejezetten jó aránynak mondható. Ez nyilván csupán egy papír, ám folyamatosan fejlesztünk. Vannak megelőző programjaink, iskolákban is szervezünk a szerencsejáték kockázatairól szóló prevenciós előadásokat, valamint folyamatosan és ingyenesen hívható segélyvonalat is fenntartunk, amellett pedig az érintettek az ország hét helyszínén elérhető infopontokban is kérhetnek segítséget, szintén ingyenesen. Ezen túlmenően olyan gyermekvédelmi kampányt is indítunk, melynek fókuszában a megelőzés áll.

Közben a cég mégis abban érdekelt, hogy minél több terméket értékesítsen.
Valóban, ezért ez kifejezetten nehéz, ám annál fontosabb része a tevékenységünknek. A belső logikánk mégis azt mondja, akár a profitról is hajlandók vagyunk lemondani, ha szükségesnek látjuk beavatkozni.

A számok nagyjából ismeretesek, de van arról esetleg mérésük, a koronavírus-járvány vagy a mostani válság miként hatott a társadalomra, hogyan változott a szerencsejátékhoz való viszonyunk?
Ilyen kutatásunk még nem készült. Mi inkább arra lennénk kíváncsiak, miért vagyunk ennyire sikeresek, és hol a plafon. Vagyis mi az oka a megnövekedett játékostevékenységnek? A felmérés folyamatban van, de nekem azért lenne egy tippem.

Nevezetesen?
Evidencia, hogy az utóbbi évek gazdasági növekedése több pénzt hagyott az emberek zsebében, így több marad szórakozásra. Márpedig a szerencsejáték egyfajta szórakozás. Hogy a gazdasági válság és a rezsihelyzet hova vezet, még nem tudjuk, de a változásokra nyilván reagálnunk kell majd. Mindenesetre a Szerencsejáték Zrt. továbbra is érdekelt Magyarország sikerében. Ami a koronavírus-járvány utáni tapasztalatokat illeti, jó volt látni, hogy a lottózóink egyfajta közösségi térként is funkcionálnak, ahová örömmel tértek vissza a vásárlóink, annak ellenére hogy jócskán bővítettük az online portfóliónkat.

Hogyan jelenik még meg a társadalmi felelősségvállalás a társaságnál?
Több szinten is megjelenik. Az első az, hogy a nehézségekkel, fogyatékkal élők is akadálymentesen meg tudják közelíteni az értékesítési helyeinket. Ez szinte természetes. Húsz éve működik a karitatív hálózatunk közel száznyolcvan kollégával, ami a teljes dolgozói létszámunk tíz, az értékesítési hálózatunk több mint húsz százalékát jelenti. A hálózatban siketek és nagyothallók, mozgásukban korlátozottak, kerekesszékesek, megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Nemcsak fenntartjuk, de szélesítjük is a hálózatot, hiszen olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek idővel lehetővé teszik a vakok és gyengénlátók bevonását is, erre kifejezetten büszkék vagyunk. A megváltozott munka­képességűek nyílt piaci foglalkoztatásának elősegítése fontos küldetésünk. Meg fogjuk oldani – nincs lehetetlen, csak tehetetlen. A harmadik szint a fogyatékossággal élő emberek hazai társadalmi integrációja, a befogadó szemlélet­formálás. Nagykarácsony sorsjegyünk bevételeiből befogadó játszótereket építünk szerte az országban, már huszonkét ilyet alakítottunk ki, idén további hatot tervezünk. Ezeken a játszótereken ép és fogyatékos gyermekek tudnak közösen játszani, a közös játékon keresztül megismerhetik egymást, ezzel pedig kiteljesítjük a szemléletformálási tevékenységünket. A társadalomnak is példát kívánunk mutatni, ennek szellemében tudatosan támogatunk olyan paralimpikonokat, akik lényegében bennünket képviselnek. Kiemelném még az üzletileg is értékelhető sporttámogatásainkat. A Szerencsejáték Zrt. 1991-es indulása óta támogatja a hazai sportot, a sport ugyanis összeköti az embereket, szinte mindenkinek van egy kedvenc csapata, sportolója, egy kedvenc eseménye, amire szívesen emlékszik vissza. A sport közösségépítő szerepe elvitathatatlan, az együtt szurkolás élménye, a piros, a fehér és a zöld összeköt bennünket.

Mager Andrea
1966-ban született. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász- és nemzetközi kapcsolati szakértői diplomát. 1998 és 2006 között számos hazai pénzintézetnél töltött be szakértői, majd vezetői pozíció­kat. 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácstagja, 2010–2011-ben a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, 2011-től 2016-ig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja volt. 2016 és 2018 között a Miniszterelnökség postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosaként tevékenykedett. 2018 és 2022 között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként az állami tulajdonban álló gazdasági társaságok feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorolta. 2022 júniusa óta a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója.

1966-ban született. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász- és nemzetközi kapcsolati szakértői diplomát. 1998 és 2006 között számos hazai pénzintézetnél töltött be szakértői, majd vezetői pozíció­kat. 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácstagja, 2010–2011-ben a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, 2011-től 2016-ig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja volt. 2016 és 2018 között a Miniszterelnökség postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosaként tevékenykedett. 2018 és 2022 között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként az állami tulajdonban álló gazdasági társaságok feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorolta. 2022 júniusa óta a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2023. február 19. 17:16
EL sem olvasom ezt a szar propagandacikket. A válaszok kb.: -a Szerencsejáték Zrt. sikere az állam által garantált monopolhelyzetben keresendő -minden országban a világon nagyjából állami monopólium a szerencsejáték -a hülyéket kopasszák is meg jó. Azok úgyis elbasznák a pénzüket más baromságra, akkor inkább az államé legyen, abból sok minden fontos dologra jut (utak, kórházak stb.) -ez a társadalmi felelősségvállalás duma kötelező elem. Mindenki tudja az igazságot, de ha ő megmondaná (lásd előző sor), akkor nagy lenne a felháborodás, így altatni kell a közvéleményt -többe figyelmet nem érdemel ez az ügy: jöjjön a lóvé, oszt ennyi
zorroro
2023. február 19. 12:33
Nem ennek egy nemzetközileg körözött bűnöző az exe? Elkapták már? És ha igen, nem kéne valami nyomát ejteni? Vagy ez csak 1 ilyen PR-interjú? Mennyit kapott érte a Mandi?
emesealma
2023. február 19. 11:44
Csak gratulálni tudok a sok játék szenvedéybeteg utolsó bőrén való gazdagodáshoz! Ez ám a dicsőség! Juhuj!
vajda
2023. február 19. 11:43
Bártfai Béláné volt az, aki a 2019. évi vagyonnyilatkozatából kihagyta a Szerencs környéki földjeit? Ő volt az, akinek a rózsadombi házába voltak bejegyezve volt férje, Balogh Sándor cégei? Volt férje, Balogh Sándor ellen több milliárd forint adótartozás miatt nemzetközi körözést adtak ki 2021 elején. Azóta már Bártfai Béla is csak a volt férje. Igazi nemzeti-keresztény asszony lehet ez a nő is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!