Az eltörlés kulturálatlansága

2022. november 15. 19:48

2022. november 15. 19:48
Török Bernát

Sűrű napokon vannak túl az eltörlés „kultúrájának” német követői: negyvennyolc órán belül két akciójukkal is felhívták magukra a közvélemény figyelmét. Az esetek szemléletesen világítják meg annak a forrongó társadalmi vitának a lényegét, amely arról szól, hogy a társadalmi sokszínűség és elfogadás jegyében meg kell-e változtatnunk a minket körülvevő, történetileg kialakult kulturális és nyelvi közeget.

Első helyszínünk Berlin, ahol ismét felélénkült a vita a Humboldt Forum épülete, az egykori berlini uralkodói palota kupolája körül. A közelmúltban befejezett nagyívű rekonstrukció során a kupola keresztje túlélte a vitát, hogy ott maradhat-e a kulturális párbeszéd intézményének helyet adó épület tetején. A napokban viszont a kupolán körbefutó bibliai szöveg került a középpontba. Claudia Roth zöldpárti államminiszter, kultúráért felelős szövetségi megbízott a támogatásáról biztosította azt a tervet, amely az idézet „művészi újraértelmezéseként” egy fényfelirat segítségével részlegesen eltüntetné. Bár nappal láthatók maradnának a bibliai mondatok, éjjel már messzire világító neonüzenet írná felül őket mind fizikailag, mind tartalmilag. Az államminiszter szerint erre azért van szükség, mert a Krisztus megváltóságát és királyságát hirdető szentírási rész nem politikamentes vallási utalás, hanem a porosz király hatalmát isteni rendeléssel igazolni kívánó politikai üzenet.

Az eltörlés kultúrája biztos út a kultúranélküliség gyökértelen és kilátástalan homályába”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!