A magyar modell ragadós

2022. szeptember 21. 15:31

Tizenkét éves kormányzása alatt a Fidesz telerakta szakpolitikai kosarát, amelyből ma sokan csemegéznek – van, aki kimondva, más kimondatlanul, úgy, hogy újságírók olvassák a fejére a lépten-nyomon szidott Orbán Viktor ötleteinek kölcsönvételét.

2022. szeptember 21. 15:31
null

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

A világban körbetekintve úton-útfélen szembejönnek velünk a magyar jobboldal ötletei. A magyar a lengyel mellett Európa egyetlen olyan jobboldali mozgalma, amely érdemben képes volt beleszólni a globális kultúrharcba – így Magyarországon még azelőtt elejét vették a woke őrület elburjánzásának, hogy az érdemben pozíciókat foghatott volna. Így nem is olyan meglepő, hogy a kultúrharc ős­hazájában, az Egyesült Államokban egy tagállami kormányzó a magyar stratégia mentén állt neki küzdeni az ott nagyon is létező woke-izmus ellen. A Vox már áprilisban megírta, hogy a közhiedelemmel ellentétben Ron DeSantis floridai kormányzó, Donald Trump mellett a republikánus elnökjelöltség legnagyobb esélyese, államában nem „kompetens trumpizmust”, hanem „amerikai orbánizmust” művel. És valóban: a tavaly júniusban elfogadott, a kiskorúak körében folytatott szexuális propagandát tiltó magyar pedofiltörvényre kísértetiesen hasonlít Florida idén március­ban elfogadott, HB 1557-es törvénye, demokrata nevén a „Ne mondd, hogy meleg!” törvény, republikánus nevén a szülők oktatási jogairól szóló jogszabály. A törvényben a magyarhoz hasonlóan kikötik, hogy „iskolai személyzet vagy harmadik személyek nem végezhetnek szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos osztálytermi oktatást óvodától harmadik évfolyamig, illetve olyan módon, amely életkori vagy fejlődési szempontból nem felel meg a diákoknak az állami irányelvek szerint”. A rendelet lényege ugyanaz, mint Magyarországon: hogy az előírás érdemi állami kikényszerítés nélkül is beteljesítse ön­magát – azáltal, hogy a woke indoktrinációtól félő szülőknek alapot teremt az iskola vagy tankerület perbe fogására. Az iskola emellett bármilyen egészségügyi vagy lelki támogatás nyújtása előtt köteles értesíteni a szülőt, aki a támogatást gyermeke nevében visszautasíthatja, így a gyermek szexuális oktatásának joga teljes egészében a szülőnél marad. Ez a politika hamarosan országos szinten is teret nyer majd, miután a Biden-kormány több szempontból is gyenge teljesítménye miatt a félidős választás toronymagas esélyesei a republikánusok.

Jimmie Åkessonnak, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt elnökének kampánygyűlése Motalában 2018. szeptember 6-án <br> Fotó: MTI  / EPA / TT / Fredrik Sandberg
Jimmie Åkessonnak, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt elnökének kampánygyűlése Motalában 2018. szeptember 6-án
Fotó: MTI / EPA / TT / Fredrik Sandberg

Rod Dreher amerikai újságíró, a The American Conservative vezető szerkesztője egy budapesti kerekasztal-­beszélgetésen a jogszabályról azt közölte: „a »Ne mondd, hogy meleg!« törvényt valójában arra alapozták, amit tavaly nyáron Magyarország csinált”. Az újságíró elárulta, „ezt egy konzervatív riportertől hallottam, azt mondta, hogy beszélt Ron DeSantis floridai kormányzó sajtófőnökével, aki állította neki, »ó, igen, néztük a magyarokat, hajrá, Magyarország!«”. DeSantis emellett a Stop Woke törvényben jelentősen szűkítette a faji ellentéteket szító kritikai fajelmélet és a gender studies egyetemi oktatásának lehetőségét. Magyar­országon a kritikai fajelmélet feketék hiányában nem releváns, a genderszakot azonban 2018-ban betiltotta a kormány.

A Svéd Demokraták a magyar jobboldali bevándorláspolitika következetes képviseletével jelentős sikereket értek el”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!