Globális élelmiszerválság küszöbén

2022. július 06. 16:36

Oroszország ukrajnai inváziója magával hozta az élelmiszerárak dinamikus emelkedését, és a háború elhúzódása további veszélyekkel járhat. A globális élelmezés forog kockán, mivel a harcban álló felek a világ legnagyobb gabonaexportőrei.

2022. július 06. 16:36
null

Mihálovics Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

A február 24-én megindított orosz invázió egyik hatása az élelmiszerek és az energia árának globális emelkedése – világszerte aláásva a gazdasági stabilitást. Az élelmezés súlyos problémává lépett elő, főleg az eddig is ellátási nehézségekkel küzdő közel-keleti és afrikai országok esetében. A legnagyobb gondot a gabona és a műtrágya drágulása, illetve hiánya jelenti.

A háború miatt Ukrajna nem tudja több millió tonna gabonáját exportálni”

A háború miatt Ukrajna nem tudja több millió tonna gabonáját exportálni, részben ez okozza, hogy elszálltak a gabonaárak. Más országból pótolni a kieső több millió tonnányi árut szinte lehetetlen. A megtámadott ország a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a világpiac 9 százalékát látja el gabonával, 42 százalékos részesedése van a napraforgóolaj- és 16 százalékos a kukoricapiacon. Az árukivitel problémáját éppen az okozza, hogy a délkeleti területeken dúlnak a leghevesebb harcok, emiatt a gazdák – ha épp nem háborúznak – nehézkesen tudják felszántani és bevetni a termőföldeket.

Importált búzát tartalmazó zsákokon áll egy munkás egy bagdadi nagykereskedelmi piacon idén márciusban.  Musztafa al-Kádimi miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli ülést tart a kormány, miután jelentős mértékben emelkedett az élelmiszerek ára az ukrajnai háború következtében <br> Fotó: MTI / EPA / Ahmed Dzsalil,
Importált búzát tartalmazó zsákokon áll egy munkás egy bagdadi nagykereskedelmi piacon idén márciusban. Musztafa al-Kádimi miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli ülést tart a kormány, miután jelentős mértékben emelkedett az élelmiszerek ára az ukrajnai háború következtében
Fotó: MTI / EPA / Ahmed Dzsalil,

Ha a békeidőbeli termelést vizsgáljuk, elmondható, hogy Ukrajna mintegy 400 millió főnek elegendő gabonát termel. Ráadásul a 2021-es év a kedvező időjárásnak köszönhetően hatalmas búza-, kukorica- és napraforgótermést hozott. Az oroszokat azzal vádolják, hogy a tengeri kikötők blokádjával megszüntették az árukivitel lehetőségét. Tény, hogy Oroszország blokád alatt tartja a fekete-tengeri kikötőket, ennek következtében Ukrajna 20-25 millió tonna búzát nem tud a nemzetközi piacokra szállítani, a gabona ára pedig szárnyal. A háború kitörése előtti időszakhoz képest a búza ára 59, a napraforgóolajé 30, a kukoricáé 23 százalékos növekményt mutat. 

Az ENSZ gabonafolyosóval próbálkozik

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!