Fagyiháború a Közel-Keleten

2021. augusztus 13. 11:01

A Ben & Jerry’s nem árusít a megszállt palesztin területeken: a cég és liberális zsidó csoportok állítják, csak a békefolyamat mellett állnak ki, az izraeli kormány viszont antiszemitizmust kiált.

2021. augusztus 13. 11:01
null

Veszprémy László Bernát írása a Mandiner hetilapban.

Július közepén érkezett a hír: a Ben & Jerry’s, az Izraelben is üzemmel rendelkező amerikai fagylaltgyártó Twitter-oldalán bejelentette, hogy megszünteti termékeinek értékesítését a megszállt palesztin területeken. A társaság a következőképpen fogalmazott: „Úgy érezzük, nincs összhangban az értékeinkkel, hogy a Ben & Jerry’s jégkrémet a megszállt palesztin területen értékesítsék. Halljuk és elfogadjuk a rajongóink és megbízható partnereink által velünk megosztott aggályokat is. Hosszú távú partnerséget ápolunk licencpartnerünkkel, amely Izraelben gyártja és a térségben terjeszti a Ben & Jerry’s jégkrémet. A változás miatt tájékoztattuk licencpartnerünket, hogy nem hosszabbítjuk meg szerződésünket, amikor a jövő év végén lejár.” A cég azt is közölte, hogy Izrael nemzetközileg elfogadott határain belül továbbra is árulja termékeit.

Ellenállási jégkrém
Az ügy hátteréhez érdemes tisztázni, hogy Izrael az 1967-es hatnapos háborúban olyan területeket is elfoglalt szomszédjai­tól, melyekről azóta sem vonult ki, s melyeket félhivatalosan saját területének tekint, ilyen Ciszjordánia is. Ezeknek egy részét néhány más ország is elfogadja Izrael részeként – például az Egyesült Államok nem tekinti megszállt területnek a Golán-fennsíkot és Kelet-Jeruzsálemet –, azonban a nemzetközi közösség általánosságban elvárná a kivonulást e területekről. Az izraeli megszállás kritizálása a globális baloldal kedves ügye, eszköze a gazdasági és tudományos bojkottálás, azaz a BDS-mozgalom (boycott, divest, sanction – vagyis bojkottálás, tőkekivonás és büntetés). Gulyás Virág Amerikában élő Izrael-párti aktivista azt állítja: a mozgalom gyökerét és céljait tekintve egyértelműen antiszemita, hiába rejti mondanivalóját hangzatos haladó csomagolásba.

A két cégalapító a Justice ReMix’d nevű, az igazságszolgáltatási rendszer reformját szorgalmazó jégkrém bemutatóján. <br> Fotó: AFP / Alastair Pike
A két cégalapító a Justice ReMix’d nevű, az igazságszolgáltatási rendszer reformját szorgalmazó jégkrém bemutatóján.
Fotó: AFP / Alastair Pike

A vermonti alapítású, 2000 óta a brit Unilever birtokában lévő Ben & Jerry’s egyébként régóta a progresszív ügy harcosa. Az alapítók, Ben Cohen és Jerry Greenfield elkötelezett demokraták, a vermonti szenátor, Bernie Sanders támogatói. A tulajdonosváltás óta is megmaradt a cég baloldali társadalmi szerepvállalása, 2018-ban azért emelte fel szavát, hogy migránsok maradhassanak Svédországban, tavaly pedig a migránsok Franciaország és Nagy-Britannia közötti szabad átkelési joga mellett állt ki. 2018-ban piacra dobta Pecan Resist (szó szerint pekándió-ellenállás, a we can resist elferdítése – a szerk.) nevű fagyiját Donald Trump republikánus elnöksége ellen tiltakozva azzal a szöveggel, hogy „elnyalják az igazságtalanságot”.

A két alapító közölte, hogy támogatják Izraelt, csupán az illegális megszállással van problémájuk”

A fagylaltóriás júliusi lépése nem maradt izraeli válasz nélkül, hiszen ezúttal egy jelentős bevételt termelő és nemzetközileg ismert cég vonult ki a megszállt területekről. A kormány megpróbált nyomást gyakorolni az Unileverre, hogy megakadályozza a Ben & Jerry’s lépését, de az Unilever szerint a vállalat társadalmi igazsággal kapcsolatos politikája részeként joga van ilyen lépéseket tenni. Naftali Benet izraeli miniszterelnök személyesen beszélt Alan Jope-pal, az Unilever vezérigazgatójával, és világossá tette, hogy rendkívül komolyan veszi a Ben & Jerry’s bojkottra vonatkozó döntését. Július 22-én az izraeli külügy bizalmas táviratot küldött az összes észak-amerikai és európai diplomáciai képviseletnek, és utasította őket, hogy kezdjenek nyomásgyakorló kampányba a vállalatokkal szemben, így kényszerítve őket tárgyalásokra. Emellett azt is utasításba adták a diplomatáknak, hogy bátorítsák a zsidó szervezeteket, az Izrael-párti érdekképviseleti csoportokat és az evangéliumi keresztény közösségeket a Ben & Jerry’s és az Unilever irodái előtti tüntetések szervezésére. Jaír Lapid külügyminiszter szerint a fagylaltgyártó cég „meghajolt az antiszemitizmus előtt”, Ichak Hercog elnök a terrorizmus egy formájának nevezte a bojkottot, az ellenzék vezéralakja, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök pedig Facebook-posztban kommentálta a Ben & Jerry’s lépését: „Most már tudjuk, milyen fagylaltot ne vegyünk!”

Az izraeli külügy utasította a diplomáciai képviseleteket, hogy kezdjenek nyomásgyakorló kampányba a vállalatokkal szemben”

Izrael pedig ott üti a nagyvállalatot, ahol az igazán fáj: az Egyesült Államokban is mozgósította követőit. Gilád Erdan, a zsidó állam washingtoni nagykövete több mint harminc olyan amerikai állam kormányzójához fordult, ahol az utóbbi években BDS-ellenes törvényeket fogadtak el, és arra kérte őket, hogy szankcionálják a Ben & Jerry’st és az Unilevert, ahogyan azt a törvények diktálják. Néhány állam már válaszolt is a felhívásra, és vizsgálja az ügyet. Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis jogi lépésekkel fenyegette meg a vállalatokat. Emellett arra kérte Florida államigazgatási hivatalát, hogy vegyék fel az érintett cégeket az Izraelt bojkottáló társaságok listájára.

Életkép a jégkrémgyártó vállalat izraeli üzeméből.Több lánc úgy döntött, hogy nem árulja a cég termékeit Izrael egész területén. <br> Fotó: AFP / Emmanuel Dunand
Életkép a jégkrémgyártó vállalat izraeli üzeméből.Több lánc úgy döntött, hogy nem árulja a cég termékeit Izrael egész területén.
Fotó: AFP / Emmanuel Dunand

Amerikai zsidó viták
Az ügyben megszólaltak a cég alapítói is. Ben Cohen és Jerry Greenfield közölte, hogy zsidó származása miatt is támogatja Izraelt, csupán az illegális megszállással van problémája. A The New York Times hasábjain megjelent cikkükben fenntartották, hogy a korábbi cégük által hozott döntés „nem Izrael elutasítása, hanem az izraeli politika elutasítása, amely fenntartja az illegális megszállást, amely akadályozza a békét, és sérti a megszállás alatt élő palesztin nép alapvető emberi jogait”. Cohen és Greenfield dicséretesnek nevezte, hogy egy progresszív értékeket valló vállalat ilyen döntést hozott, hozzátéve, hogy a BDS-mozgalmat nem támogatják, illetve hogy a vállalat döntését természetesen nem tartják antiszemitának. „Sőt úgy véljük, hogy ez a cselekedet az igazságosság és az emberi jogok, a judaizmus alaptételei előmozdításának tekinthető és tekintendő. Izrael Állam zsidó támogatóiként alapvetően elutasítjuk azt a felfogást, hogy antiszemitizmus lenne megkérdőjelezni Izrael Állam politikáját.” Ugyanebben az írásban azt is leszögezik, hogy „Az Izrael demokratikus határain kívüli értékesítés leállításáról szóló döntés nem Izrael bojkottja. A Ben & Jerry’s nyilatkozata nem támogatja a BDS-mozgalmat.”

Más zsidó közszereplők nem így látják. Jonathan S. Tobin, a konzervatív Jewish News Syndicate főszerkesztője szerint az egész ügy, illetve az ahhoz való amerikai zsidó hozzáállás „rávilágít a cionistaellenes attitűdök növekvő elfogadására azok körében is, akik a zsidó baloldalon még mindig azt mondják, hogy támogatják Izraelt”. A kétállami megoldás vágyát dédelgetők is megértik, hogy az Izrael és Ciszjordánia közötti régi határ soha nem fog feltámadni – vélekedik Tobin. Szerinte ez azzal járna, hogy az olyan helyeket, mint Jeruzsálem és közvetlen elővárosai – ezeken keresztül húzódott 1949 és 1967 között a zsidó államot a Jordánia által megszállt területektől elválasztó fegyverszüneti vonal – meg kellene tisztítani a ma már ott élő több százezer zsidótól, ami legalább annyira abszurd, mint amennyire sértő. „Bár a nemzetközi közösség még mindig illegális telepesként kezel minden zsidót, aki ezeken a helyeken él, ha a palesztinok valaha is a béke mellett döntenének, be kellene látniuk, hogy a jeruzsálemi zsidó negyedek és a települések még egy elméleti kétállami megoldás esetén is a zsidó államon belül maradnak. Izraelben a baloldaltól a jobboldalig konszenzus van ebben a kérdésben, sok amerikai zsidó viszont még mindig eltökélten figyelmen kívül hagyja a valóságot – fogalmaz Tobin. – Látva a Ben & Jerry’szel kapcsolatos ellenérzés hullámát és egy olyan lépés teljes irracionalitását, amely Jeruzsálem és más helyek zsidó és arab lakosait egyaránt megfosztaná a termékek megvásárlásának lehetőségétől, egyes »progresszív« zsidó csoportok mozgósítottak a vállalat bojkott-terveinek támogatására.” Nyolc liberális, Izrael-párti amerikai zsidó csoport – köztük az Americans for Peace Now, a J Street és a Soros Györgyhöz köthető New Israel Fund – aláírt egy levelet, amelyben támogatják a Ben & Jerry’st, mert állításuk szerint elvi döntést hozott, amely nem összeegyeztethetetlen a zsidó állam támogatásával, csupán a békét akadályozó izraeli politika, a telepek létezése elleni tiltakozó gesztus. Szerintük tehát a Ben & Jerry’s által elfogadott „felvizezett BDS” egy módja a békefolyamat melletti kiállásnak – vélekedik Jonathan S. Tobin.

A publicista szerint a probléma az, hogy a bojkott hívei által támogatott békefolyamat már nem létezik. „Az oslói egyezményt a második intifáda öngyilkos merényletei robbantották szét, amikor a Palesztin Hatóság a Hamasszal bebizonyította, hogy semmilyen feltétellel nem érdekelt a zsidó állammal való békében. Igaz, hogy a jogi különbségtétel a ciszjordániai zsidó közösségek és az 1967-es vonalakon belüli közösségek között továbbra is fennáll. Azonban nem tartható az az elképzelés, hogy az ország egy részét – és különösen Jeruzsálemet – bojkottálni lehet úgy, hogy e lépésre nem vetül rá az egész Izrael elpusztítását célul kitűző BDS-mozgalom árnyéka. A palesztinok és a BDS-t támogató szurkolóik számára Izrael minden egyes centimétere megszállt palesztin terület – ez a kifejezés még akkor is értelmezhetetlen, ha Jeruzsálemre és Ciszjordániára alkalmazzák, mint ahogyan a Ben & Jerry’s tette, mivel a történelem során soha nem voltak a palesztin arab entitás vagy állam részei. Ráadásul az is világos, hogy ezek a részleges bojkottok csupán megállók az egész Izrael és zsidó lakossága elleni teljes körű BDS-diszkrimináció felé vezető úton” – írja.

Az izraeli Arutz Sheva csatorna azt állítja, hogy Anuradha Mittal, a Ben & Jerry’s indiai származású igazgatósági tagja évek óta próbál nyomást gyakorolni a cégre, hogy egész Izraelt bojkottálja, az Unilever mostani döntése tehát csak részsiker lehetett számára.

Ron DeSantis floridai kormányzó jogi lépésekkel fenyegette meg az Unilevert és a Ben & Jerry’st. <br> Fotó: AFP / ANADOLU AGENCY  / Eva Marie Uzcategui Trinkl
Ron DeSantis floridai kormányzó jogi lépésekkel fenyegette meg az Unilevert és a Ben & Jerry’st.
Fotó: AFP / ANADOLU AGENCY / Eva Marie Uzcategui Trinkl

Elveszik a kóser minősítést?
Az ügy kirobbanása után a Ben & Jerry’s számára kósersági tanúsítást nyújtó Kof-K társaságot felszólították, hogy vonja be a fagylalt kóser minősítését. A szervezet válaszul közölte: egyelőre ezt nem teszi meg, ám elutasítja a fagylaltgyártó bojkottját. „A Kof-K nagyon aggódik a Ben & Jerry’s döntése miatt, miszerint 2023. január 1-jétől nem árusítja termékeit Ciszjordánia területén. Az Unilever vállalta, hogy a társaság betartja a szerződését. A Kof-K kapcsolatban áll az izraeli kormánnyal és a [ciszjordániai zsidó telepeket képviselő] Jesa Tanáccsal, hogy meghatározza a válaszadás leghatékonyabb módját. A Jesa Tanács javaslata alapján a Kof-K továbbra is teljesíti szerződéses kötelezettségeit a Ben & Jerry’szel szemben, ám befolyását arra használja, hogy ez az Izrael-ellenes politika soha ne érjen célt. [...] Mindenkit arra biztatunk, hogy álljon ki Izrael nevében” – írták. Több kiskereskedelmi cég már bejelentette, hogy a bojkottdöntést követően nem fogja készletezni a Ben & Jerry termékeit Izrael nemzetközileg elfogadott határain belül sem, így döntött többek között a Seasons, a Morton Williams, valamint a Glatt Express kóserlánc.

Van még egy csavar a történetben. A már említett Anuradha Mittal egyik nyilatkozatából kiderült: a Ben & Jerry’s bojkottnyilatkozatát a tulajdonos Unilever a fagylaltgyártó igazgatótanácsával való egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra. Az igazgatótanács eredetileg egy másik nyilatkozatot akart kiadni, amelynek értelmében egész Izraelt bojkottálták volna. A közölt nyilatkozat tehát még egy mérsékelt verzió volt, mégis kiváltotta számos Izrael-párti szervezet és megszólaló felháborodását. Az igazgatósági tag azzal vádolta az Unilevert, hogy megsértette az adásvételi szerződést, amely lehetővé tette a Ben & Jerry’snek, hogy megőrizze az ellenőrzést a társadalmi küldetése, a márka integritása és politikája felett. Mittal azt is mondta, hogy az igazgatótanács akaratának figyelmen kívül hagyása rasszista és szexista döntés volt. „Elszomorít a megállapodás megsértése – mondta az NBC Newsnak. – Ez nem Izraelről szól, hanem a vállalat lelkét adó felvásárlási megállapodás megsértéséről. Nem tudok másra gondolni, mint hogy ez azért történt, mert az igazgatótanácsban csupa nő és színes bőrű ember van, akik a jó ügyekért küzdenek.”

Az igazgatótanács eredetileg egy másik nyilatkozatot akart kiadni, amelynek értelmében egész Izraelt bojkottálták volna”

Magyar szemmel a történet tehát nemcsak arról szól, hogyan próbálja állni a sarat az új vezetésű Izrael a nemzetközi baloldal bojkottlobbijával szemben, és hogyan kúszik be a közel-keleti konfliktus egy olyan egyszerű dologba, mint a fagylaltfogyasztás, de azt is mutatja: a nagy nyugati cégek progresszívekkel feltöltött igazgatótanácsai miként karolják fel a baloldali eszméket, megerősítve a tőke és Marx kései híveinek nyakatekert szövetségét.

Nyitókép: Egy bezárt Ben & Jerry’s-bolt a Tel-Avivtól 30 kilométerre délre található Javnéban. Fotó:  AFP  / Ahmad Gharabli

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2021. augusztus 13. 15:39
A béke és a szerelem fagyija, megfűszerezve egy kis feminizmussal, blm rasszista propagandával, terrorista barát a tálalás, ráadásul az egész katyvaszt beborítja az antiszemitizmus, Izrael ellenes gyűlölet. Már a zsidók is félhetnek saját nemzetük egyes tagjaitól, micsoda tudathasadásos állapotban él ez a nép.
zuriktodor
2021. augusztus 13. 15:23
soros jégkrém.
patópál
2021. augusztus 13. 12:13
"2023. január 1-jétől nem árusítja termékeit Ciszjordánia területén." Miért nem holnaptól? Azért jól jön az a pár sékel, ugye?
Bell & Sebastian
2021. augusztus 13. 11:32
Egy mikromulti csuklóztat egy országot. Még megérem Adolf szoboravatóját, méghozzá Izráélben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!