Tombol a dzsihád Afrika szívében

2021. március 03. 12:36

Robbantások, mészárlások és emberrablások: egymást érik a terrortámadások Nigériában. Képtelen megfékezni a Boko Haramot a több mint kétszázmilliós, széttöredezett ország szövetségi kormányzata.

2021. március 03. 12:36
null

Tóth Klaudia írása a Mandiner hetilapban.

Hat favágót fejeztek le a Boko Haram terroristái az északkelet-nigériai Borno államban. Ugyanezen a környéken tíz ember halt meg és csaknem ötvenen megsebesültek egy Boko Haramnak tulajdonított robbantásos támadásban, és szintén Bornóban legalább hét katona halt meg egy merényletben. A szövetségi kormány azt közölte, hogy nem kevesebb mint ötezer Boko Haram-terroristának tartott személy áll bíróság elé szerte az országban. Ez csak néhány február végi hír Nigériából – ami jól mutatja az országot másfél évtizede kínzó, végtelenített terrorizmus súlyosságát.

A Boko Haram emberrablásaival, öngyilkos merényletei­vel és fegyveres támadásaival az előző évtizedben a régió rendjének egyik legjelentősebb fenyegetésévé vált, erőszakos cselekedetei miatt napjainkig 2,5–3 millió fő kényszerült lakhelyének elhagyására, és 37 ezren haltak meg a csoporthoz köthető támadásokban. A terrorszervezet létrejöttének okait a Nigériában uralkodó társadalmi – vallási, etnikai és gazdasági – feszültségekre lehet visszavezetni (lásd keretes írásunkat).

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitás új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitás új lapon” opciót!

Iszlamizálnák az országot
A közel magyarországnyi területű Bornóban az egyre inkább marginalizálódó társadalmi csoportok és az elégedetlen, nyomorban élő közösségek kiszolgáltatottságára és reményvesztettségére igyekezett választ adni a szélsőséges iszlamista tanokat hirdető csoport. Ez önmagában egyébként nem volt újdonság: az iszlamista – sőt dzsihádista – csoportok az elmúlt évszázadokban fel-felbukkantak az északi területeken.

A 2002-ben alakult, fokozatosan radikalizálódó Boko Haram mozgalom tagjai szembeszálltak a nyugatias értékrenddel (neve is azt jelenti hausza nyelven, hogy a nyugatosodás szentségtörés). A szervezethez kötődő karizmatikus szónokok egyre több helyen és egyre több ember előtt tudták terjeszteni elképzeléseiket. Megkezdődött az iszlám átpolitizálása: néhány éven belül a szélsőséges szónoklatokat szélsőséges tettek követték. A befolyásolt, fellázadt tömegek első támadása 2003 karácsonyakor zajlott, amikor bozótvágót ragadva közösségi intézményeket és rendőrségi épületeket ostromoltak meg. A Boko Haram 2009-ben hirdette meg hivatalosan is a dzsihádot. Célja Nigéria iszlamizálása, azaz annak elérése, hogy az országot a saría alapján kormányozzák, továbbá az, hogy egy összefüggő, iszlám által dominált állammá alakuljon át az ország északi területe. A szövetségi kormányt tehetetlenséggel és korrupcióval, illetve azzal vádolja, hogy külső szereplők bábja.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!