Vadászati kultúra

2021. február 10. 11:48

2021. február 10. 11:48
L. Simon László

A 2021-ben esedékes, Egy a természettel című vadászati és természeti világkiállítás új megvilágításba helyezheti a vadászat társadalmi hasznossága körül évtizedek óta zajló vitákat. Rámutathat arra, amit a magyarok többsége még tud és vall, és amit tőlünk nyugatra már egyre inkább elfelejtenek: a vadászat kultúra és hagyomány, számtalan módon gazdagította az életünket, művészetünket.

Ugyan az ágazatnak ma már nincs létfenntartó funkciója, jelentős mértékben hozzájárul a természet egyensúlyának fenntartásához. A világkiállítás szervezői szerint mi, magyarok amióta ismerjük történelmünket, „igyekszünk harmóniában élni a minket körülvevő természettel, ezért a természeti értékeink megőrzése fontos és széles körben elfogadott célja korunk társadalmának. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a rendszer a legtöbb esetben emberi beavatkozás nélkül már nem működhet hatékonyan magától a 21. században.”

A Kárpát-medencében különösen gazdagok vagyunk vadban és a vadászathoz kapcsolódó értékekben. Olyan ágazatról beszélünk, amely nemcsak hatvanezer hivatásos és sportvadász kedvtelését szolgálja, hanem sok ezer embernek ad megélhetést a turizmuson, a vadfeldolgozáson és a gasztronómián keresztül. A kiváló író, Fekete István úgy fogalmazott: „Hazánk Európa legvaddúsabb országa, s a mi feladatunk, hogy az is maradjon.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!