Tabuk nélkül

2020. november 25. 14:40

2020. november 25. 14:40
Deli Gergely

Olvasom a neten, hogy a járvány kezdete óta legalább tíz százalékkal nőtt a pornóoldalak látogatottsága. Ez jelentős változás, hiszen több milliárd plusz-videóletöltést jelent. Mi, magyarok sem maradunk ki a nemzetközi trendekből, bár nálunk érdekes módon a világátlaghoz viszonyítva négy százalékkal több nő látogat rendszeresen felnőtt-tartalmakat. Ez önmagában nem is lenne olyan izgalmas, de most, hogy újra felizzott a genderharc, a pornó ismét célkeresztbe került.

A feminista mozgalom egyik ikonikus alakja, Catharine MacKinnon professzor szerint a pornó minduntalan újragenerálja a férfiak és nők közötti, amúgy is meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket. Nézetei szerint pusztán azon tulajdonságánál fogva, hogy valaki nő, sérelmet szenved el a pornó létezése miatt. Még akkor is, ha sem ő maga, sem a környezetében élő férfiak soha egyetlen piros karikás filmet nem néztek meg. Ezen az sem változtat, ha a pornószínésznő minden kényszertől mentesen, sőt mondjuk önmegvalósítása részeként, karriervágytól hajtva vesz részt a forgatáson. Ezért szerinte a nemek egyenjogúságát csak a műfaj betiltásával lehet megvalósítani. A pornó így válik nála politikai kérdéssé.

A modernitás kezdetéig egy nő apja vagy férje hatalma alatt állt. A nyugati országokban ez jogilag már nem létezik, azonban MacKinnon szerint még mindig tapasztalható a férfiak közösségi hatalma a nők felett. A pornó megléte a nyugati világban így bizonyos értelemben a férfi gyengeségének a jele, aki egyéni hatalmát a nő és teste felett már elveszítette, és csupán a közösségi szintű hatalmat képes férfitársaival együtt fenntartani. Azt, hogy a pornó társadalmi éle ma is inkább a nőket sújtja, az úgynevezett bosszúpornó (revenge porn) jelenségéből sejthetjük. Erről akkor beszél a szakirodalom, ha valaki az akár konszenzussal rögzített nemi aktust a másik beleegyezése nélkül a világhálón elérhetővé teszi. Mivel a bosszúpornót feltöltők körében túlnyomó többségben vannak a férfiak, akik ezzel saját maguk pőre valóságát is nyilvánosságra hozzák, alapos a gyanú, hogy a nagyobb erkölcsi kárt a videókon szereplő nők szenvedik el. Ami egyébként nem is pornó, hiszen többnyire kölcsönös beleegyezésen nyugvó szerelmeskedésről van szó. Mégis, ezek az aktusok valahogy rögtön azzá válnak, ahogy felkerülnek a netre. Vajon ezen az alapon a szimpla szerelmeskedést is betiltaná MacKinnon?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!