Logikával az ideológia ellen

2020. szeptember 30. 23:03

A nyugati ember meggyőződése, hogy pusztán szavakkal megváltoztathatja a teremtett valóságot. Bűnnek egyedül a fősodortól eltérő politikai véleményt tekinti, a futóbolondokkal szembeni fellépést pedig antidemokratikus erőszaknak tartja. Mégis van remény – vallja a modernitás halk szavú, ám éles elméjű kritikusa.

2020. szeptember 30. 23:03
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Anthony Esolen klasszika-filológus, ókori költemények fordítója, a Claremont Review of Books gyakori szerzője és az új-angliai Magdalen College álmos kampuszának irodalomtörténet-­professzora. Idilli, de első ránézésre kissé unalmas pedigré, szerzőnk azonban a látszat – és relatív ismeretlensége – dacára az egyik legeredetibb modernitáskritikus a nyugati féltekén. Munkássága tekintélyes részét a sokszínűség divatos mitológiája lebontásának szentelte, amiért előző állomáshelyein diákok és oktatók tüntettek ellene rasszizmus, xenofóbia és vallási sovinizmus vádjával.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Nem utolsósorban nevéhez fűződik a The Politically Incorrect Guide to Western Civilization (politikailag inkorrekt útmutató a nyugati civilizációhoz) című hiánypótló kötet. Legújabb, Sex and the Unreal City: The Demolition of the Western Mind (szex és Valótlanváros – a nyugati szellem lerombolása) című könyvében szerzőnk metaforája világunkra Valótlanváros, amelynek polgárai meg vannak győződve róla, hogy pusztán szavakkal képesek a valóság önkényes megváltoztatására.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!