Itt az idő túltekinteni az önsajnálat horizontján

2020. június 18. 00:36

2020. június 18. 00:36
Constantinovits Milán

Rendhagyó beszédet tartott Trianon századik évfordulójára emlékezve Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen, a Magyar Kálváriánál. A miniszterelnök többek között úgy fogalmazott: „Azzal a Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával, amely büszke nemzeti mivoltára, örömmel építjük a közös jövőt. A történelem megadta az esélyt, talán az utolsót, hogy a közép-európai népek új korszakot nyissanak, a nyugatról és keletről fenyegető veszéllyel szemben megvédjék magukat, és együtt emelkedjenek föl.”

Amikor az 1920-as békediktátumról folytatunk társadalmi diskurzust, sajnálatosan ritkán jelenik meg az a gondolatkör, melyet Orbán Viktor a beszéd vezérmotívumává emelt. Túltekintett az önsajnálat horizontján, és a magyar nemzet tagadhatatlan ellenálló képességének elismerése mellett a jövőre fókuszált. Valóban: Trianon visszavonhatatlanul megtörtént, az oda vezető történelmi utat ismerjük, ám a tanulságokat érdemes újra és újra artikulálni, hogy a sebek gyógyulhassanak.

Száz éve, ahogy ezer évvel ezelőtt is, más ajkú, szokású és vallású népekkel osztoztunk a Kárpát-medencén, és ez a sorsközösség határozza meg létezésünk kereteit az elkövetkező időkben is. Fontos ezt látni a mindenkori politikai vezetésnek a határokon innen és túl. Ezért amikor a külhoni magyar közösségek jogaiért szállunk síkra, azt az egészséges és természetes egyensúlyt kívánjuk megteremteni, amely a Kárpát-­medence organikus fejlődését, közös megmaradásunkat biztosíthatja.

A miniszterelnök nyugati és keleti veszélyeket villantott fel, melyek időszerűségét az elmúlt időszak eseményei húzzák alá. A migrációs válság új kihívás elé állította a lassan eszmélő Európát, és ebben a korábban nem tapasztalt humanitárius katasztrófában elsőként és sokáig egyedül térségünk országai mutattak fel egészséges életösztönöket, józan védelmi politikát. A magunkra utaltság szomorú tapasztalatát hozta el a koronavírus-járvány is: Brüsszel béna kacsaként vergődött hetekig, és újfent kiderült, nem járt le még az erős és cselekvőképes nemzetek kora.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!