Fekete léggyel táplálná a világot a magyar vállalkozás

2019. december 12. 01:20

Valódi élelmiszeripari és takarmányozási csodaszer lehet a fekete katonalégy, amely a lehető legkisebb ökológiai lábnyom mellett tenyészthető, és a fogyasztása is egészséges. A rovargazdálkodás jövőjét kutató magyar vállalkozás, a Grinsect a környezetbarát fehérje-előállításra kínál megoldást.

2019. december 12. 01:20
null
Oláh Dániel

A mai társadalom számtalan globális problémával küszködik, mint az aránytalanul növekvő népesség, a kialakulóban lévő élelmiszer- és fehérjeválság, a fejlettebb országokban hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás és a sokat emlegetett klímaváltozás.

PAZARLÁS, TÚLTERMESZTÉS, KLÍMAVÁLTOZÁS

„Ezek, ha holisztikus képet akarunk festeni, mind-mind kölcsönhatásban állnak egymással. Az emberiség úgy éli a mindennapjait, hogy nagyon kevesen tartják szem előtt, mennyire aggasztó módon éljük fel az átalakult fogyasztási szokásainkkal a Föld tartalékait. Ha ilyen ütemben folytatódik a népességnövekedés, akkor harminc év múlva hetven százalékkal több élelmiszer megtermelésére lesz szükségünk – mondja Aszalai Sándor, a cég alapítója. – Ez őrületesen nagy volumennövekedést jelent, amelynek nagy részét borítékolhatóan pazarló módon kidobjuk majd, hiszen ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének felmérése mutatja, a megtermelt élelmiszerek harmadával már most ezt tesszük. Figyelembe véve, hogy az extenzív növénytermelés és állattenyésztés növekedésének lehetőségei korlátozottak, és hogy a túltermesztésnek és a túlhalászásnak a természetre gyakorolt káros hatásai már most egyre jobban érezhetők, jól látható, hogy a klímaváltozás negatív hatásai tovább csökkentik majd a horizontális gazdálkodásban rejlő lehetőségeket.” Ez teszi szerinte szükségessé, hogy egy idő után alternatív megoldásokat keressünk, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a globális folyamatoknak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!