Nincs valódi értéksemlegesség

2019. november 12. 23:39

Az állam ideológiai semlegességének elve a liberális demokráciák egyik alapköve. Az elv azonban már önmagában is ellentmondásos, hiszen a semlegesség elve maga sem értéksemleges, a semlegességet tekinti értéknek. Mindezek ellenére az ebből fakadó anomáliák csak a legutóbbi időkben váltak nyilvánvalóvá.

2019. november 12. 23:39
null
Palkó Attila

Egyre gyakrabban lehet hallani olyan híradásról, hogy nyugati államok el akarják távolíttatni a nyilvános helyen kihelyezett keresztény szimbólumokat, vagy arra kötelezik polgáraikat, hogy meggyőződésük ellenére nyújtsanak vagy ne nyújtsanak bizonyos szolgáltatásokat. Mindezen fejlemények jól rávilágítanak arra, hogy noha a liberális demokrácia épp a különböző világnézetek sokszínűségét hirdeti, s ezért elvben semlegességet gyakorol, végül mégiscsak állást foglal világnézeti kérdésekben.

A liberális demokrácia világnézeti sokszínűséget hirdet, s ezért elvben semlegességet gyakorol, végül mégiscsak állást foglal világnézeti kérdésekben
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!