Brüsszel elérte: Ukrajna mellett már Oroszország is profitál az európai gazdák tönkretételéből

2024. február 17. 10:04

A francia termelők is csatlakoznak a jövő heti, közös kelet-európai gazdatüntetéshez, mivel az ukrán élelmiszerek korlátlan uniós beengedése már Nyugat-Európában is óriási piaci problémákat okoz. Brüsszel javaslata a korábbiaknál is súlyosabb csapást jelentene a gazdákra, ráadásul a túlzott szolidaritásból már Oroszország is profitál.

2024. február 17. 10:04
Nagy Kristóf

Már tárgyalja az Európai Parlament és a Tanács Brüsszel javaslatát, amely újabb egy évre felfüggesztené az ukrán élelmiszerek uniós behozatalát korlátozó vámokat és kvótákat. Az Európai Unió termelőinek hetek óta nem csillapodó tiltakozására válaszul 

az Európai Bizottság kiegészítette ugyan a tervezetet a baromfihús, a tojás és a cukor behozatalát szabályozó záradékkal, ám a legnagyobb európai termelői érdekképviseletek szerint ezzel még a korábbinál is nagyobb kárt okozna Brüsszel ezekben az ágazatokban.

Az EU-s gazdák és agrárvállalatok legnagyobb érdekvédelmi szövetsége, a Copa-Cogeca, valamint az érintett ágazatok érdekképviseletei arra hívták fel a figyelmet, hogy a tervezet a baromfi, a tojás és a cukor behozatalát ugyan korlátozza, ám a korlátozás csak akkor lépne életbe, ha az import mértéke elérné a 2022/2023-as szintet.

Brüsszel folytatja az uniós gazdák tönkretételét

Brüsszel a termelőket csillapítani hivatott látszatintézkedésével tehát továbbra is lehetővé tenné, hogy Ukrajnából legalább annyi mezőgazdasági áru érkezzen korlátozás nélkül az EU-ba, mint amennyi előidézte a súlyos piaci zavarokat. Az európai érdekképviseletek ráadásul azt sem értik, a gabonafélékre miért nem vonatkozik ez a korlátozást lehetővé tévő záradék. A Copa-Cogeca arra is rámutatott

az ukrán dömping hatására legalább 40 százalékkal estek vissza a kelet-európai gazdáknak kínált felvásárlási árak, miközben a termelési költségek az elmúlt két évben meredeken emelkedtek. Ráadásul a kereslet is annyira visszaesett, hogy a jelentős árcsökkenés ellenére is alig akadnak vevők a sokkal jobb minőségű európai mezőgazdasági termékekre.

Az érdekvédők azt is kiemelték, már nem csak a kelet-európai, Ukrajnával határos országokban tarthatatlan a helyzet: az ukrán élelmiszerek jelenléte már komoly gondokat okoz Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban is. A több ezer gazdaságot érintő piaci nehézségek ellenére a Copa-Cogeca jelezte, fontos az Ukrajnával vállalt szolidaritás, de Brüsszelnek ki kell dolgoznia egy valódi piacvédelmi stratégiát, ám erre egyelőre nem mutatkozik valós szándék.

Már Oroszország is profitál a túltolt uniós szolidaritásból

A Copa-Cogeca arra is rámutatott,

a túlzásba vitt uniós szolidaritás immár Moszkva számára is jövedelmező. Ennek oka, hogy a háború előtt az ukrán mezőgazdasági termékek elsődleges piacának számító afrikai és közel-keleti országok ma már Oroszországból importálják az élelmiszer-ellátáshoz nélkülözhetetlen alapanyagokat, mivel az ukrán gabona legnagyobb része már az Európai Unióban talál vevőkre.

A napokban kiderült, az Ukrajnából a Fekete-tengeren elszállított gabona mennyisége már eléri a háború előtti szintet, vagyis az EU által működtetett szolidaritási folyosók további fenntartása okafogyottá vált. Hiába szállít ismét a kapacitásainak megfelelő terményt Ukrajna a tengeri kikötőkből, a szállítmányokból a korábban évtizedek óta kialakult kereskedelmi kapcsolatok nem álltak helyre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egyiptom idén már Oroszországgal kötött gabonaszállítási szerződést, de más afrikai és közel-keleti országágok is az orosz gabonára szerződtek. Ennek hatására Moszkva idén már jelentősen, több millió tonnával növelte az országból kivihető alapanyag-mennyiséget és újabb termőterületek bevonásával növeli az exportra szánt gabonamennyiséget is. Ez azt jelenti, hogy

Brüsszel Ukrajna érdekeit mindennél fontosabbnak tartja, a Kijevvel vállalt szolidaritás pedig már nem csak az EU gazdáit teszi teljesen tönkre, de Moszkva bevételeit is gyarapítja. Ez pedig semmiképpen sem érdeke az orosz hadsereggel szemben egyre inkább a védekezésre berendezkedő Ukrajnának.

A franciák a magyar gazdák mellé álltak

Csatlakoznak a kelet-európai országok agrárkamarái által február 22-ére szervezett nagyszabású gazdatüntetéshez a francia termelők is – jelentette az Euractiv szerint a két legnagyobb francia gabonatermesztő érdekképviselet. Rámutattak, hogy az uniós döntéshozók még mindig nem értették meg, hogy döntéseikkel veszélybe sodorják Európa élelmiszer-önellátását.

Közös demonstrációt szerveztek a visegrádi országok agrárkamarái, valamint Lettország és Litvánia képviseletei február 22-ére – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kelet-európai országok nagyszabású, közös gazdatüntetésre a szlovák-lengyel-cseh hármashatáron kerül sor. A tiltakozást a cseh agrárkamara kezdeményezte.

A termelők arra szólítják fel a brüsszeli döntéshozókat, hogy ne tegyék tönkre Európa mezőgazdaságát, fejezzék be az európai gazdák ellehetetlenítését.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Robert Nemeti/Andolu/AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 22. 07:51
Hahó! Nincs olyan hogy ukrán mezőgazdaság! Amerikai van, ami ukrán földön termel olcsón az EU standardoknak nem megfelelően. A háború pedig arra jó, hogy minden írt jog helyett az úgynevezett szolidaritás kerüljön előtérbe. Amíg működik, addig a jól tartott nyugati birkák bármit megtesznek és megvesznek, amire azt hiszik, hogy ezzel a “szegény ukránokat” segítik. Közben pedig lelkesen asszisztálnak a saját kicsinálásukhoz. Előbb a menekültválság során elfogadták, hogy mindenivel együtt kell élniük, aki csak jönni akar és nekik kell eltartani őket. Aztán elfogadták, hogy autózni sem fognak úgy mint régen, hiszen betiltják amiben jók és helyette valami olyat kell venni, amiben a konkurencia jó. Most pedig feladatják a mezőgazdaságot és másokra bízzák az élelmiszer ellátást. Ursula pedig mindezekért újabb 5 évre maradhat, hiszen biztosan van még mit szétverni.
zsocc44
2024. február 17. 14:49
A gazdák nem kelet-Európában kezdtek tüntetni. Ennyit a címről… a többi már nem is érdekes! Ha pedig Magyarországra gondolt a sajtó betanított munkás, akkor egy percre sem tűnt fel a két legnagyobb magyar “gazda”: Csányi és Mészáros. Anikó asszony sem tette tiszteletèt…
Chardonnay99
2024. február 17. 14:39
Az Unió bolsevikjai politikai érdekből akarják tönkre tenni a gazdákat, mivel jobboldal szavazóbázisának nagy része vidéken található egész Európában. Ezért akár egy kis élelmiszerár-robbanás vagy éhínség is elfogadható áldozat. Nincs olyan gazemberség amire a kommunista ne lenne képes, ezt több 100 éve látjuk.
templar62
2024. február 17. 13:48
Je suis Dózsa Győrgy . Tyrann = Deep State
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!