Nem szigorít a Moszkva elleni szankción a G7

2023. március 22. 19:40
Ahogyan számítani lehetett rá, Észtország hangoskodását ezúttal elengedték a fülük mellett a G7-es országok, és nem nyúlnak az orosz kőolajra kiszabott árplafonhoz.

Az orosz kőolajra kivetett, hordónként 60 dolláros ársapka tavaly decemberi elfogadását komoly viták előzték meg. A G7-es országok az árplafon megállapításánál óvatosan jártak el, mindenképpen el akarták kerülni, hogy az orosz kereskedelem megroppanjon, veszélyeztetve ezzel a globális olajpiac működését. A világgazdasághoz immár kizárólag emocionális alapon viszonyuló Észtország (a többi balti államhoz és Lengyelországhoz hasonlóan) ezt az összeget már akkor nevetségesnek titulálta, mondván, ez valójában nem is szankció, hiszen továbbra is a Kreml háborús költségvetését hízlalja. Ugyanakkor az olajszállításban érdekelt, nagy tengeri flottával rendelkező országok, mint Görögország, a 60 dolláros árat is túl alacsonyként jellemezték, és felhívták a figyelmet az orosz olajkerekedelem esetleges megszakadására. 

A G7-ek és a szankciókban részt vevő országok a szankció szövegébe akkor belefogalmazták, hogy néhány havonta értékelik a helyzetet, és annak megfelelően módosítanak – vagy nem módosítanak – az ársapkán. Erre a felülvizsgálatra a héten kerül sor, Észtország azonban – amely már az eredeti tárgyalásokon is a 30 dolláros ár mellett kardoskodott – már majdnem egy hónapja beindította kommunikációs kampányát a plafon csökkentése érdekében. 

Bedurvult a kis ország, a szankciók szigorítását követeli

Nincs ok a változtatásra

Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt héten úgy fogalmazott: az ársapka csökkentésével Oroszország háborús képességei is csökkeni fognak, így a felülvizsgálaton a hordónkénti ár drasztikus (mint kiderült, minimum 49 dollára való) visszahúzását javasolja. Ötletét lelkesen támogatja a szokásos, Lengyelországból és a balti álamokból álló csoport, a Bloomberg beszámolója szerint azonban a G7-ek továbbra is az olajkereskedelem globális biztonságát tartják szem előtt, és semmilyen okot nem látnak arra, hogy elfogadjanak egy ilyen javaslatot.

Döntésüket az eladási statisztikákkal indokolják. A Nemzetközi Energiaügynökség múlt heti jelentése szerint az orosz kőolajjal és finomított származékaival a múlt hónapban is az árplafonnál alacsonyabb áron lehetett kereskedni: a hordónkénti átlagos exportár 52,5 dollár volt. A G7-ek már napokkal ezelőtt jelezték Brüsszelnek, hogy semmilyen okot nem látnak a szankció szigorítására. 

Fotó: 123RF 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés