Szerbiában az IMF diktálja a gázáremelés mértékét

Májusban újra emelkedik a földgáz ára, de nem nálunk

2023. március 16. 10:30
Miklós Hajnalka
Csupán egy hónap telt el azóta, hogy a szerbiai polgárok megkapták az új elszámolás szerinti gázszámlát. A tőzsdei gázárak hónapok óta inkább csökkennek, mégis, a szerbiai illetékesek máris újabb áremelésekről beszélnek.

Dušan Bajatović (Dusan Bajatovity), a Srbijagas földgázszolgáltató vállalat igazgatója szerint az év végéig egy áremelésre biztosan sor kerül, de lehet hogy kétszer fogják emelni az árakat.

Szerbiában január elsejétől ugyan 11 százalékkal magasabb árat kell fizetni a polgároknak a gázért, így a havi fogyasztás az adók és illetékek nélkül kilowattóránként (kWh) 4,08 dinárral (0,035 euróval), míg adókkal és illetékekkel együtt 4,50 dinárral (0,038 euróval) kerül többe a gáz. A földgáz árát korábban 2022 júliusában korrigálták felfelé, akkor 9 százalékkal lett drágább.

Mint arról januárban a szerb média beszámolt, a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund – IMF) ajánlása szerint még ebben az évben újabb áremelésre van szükség, mégpedig májusban 9 százalékkal, novemberben pedig 10 százalékkal kell emelni a gáz fogyasztói árát, és 2024 májusában újabb tíz százalékos emelést javasolnak.

A kisfogyasztók a földgázszámlán azonban még egy változást észlelhettek, mégpedig tavaly októberben, amikor a gázszolgáltató más fogyasztási elszámolást kezdett alkalmazni. Az addigi köbméterenkénti fogyasztás helyett már kilowattóránkénti elszámolást alkalmaznak. Annak ellenére, hogy a Srbijagas azt ígérte, hogy az új elszámolás nem jelent majd újabb emelést a polgárok számára, a fogyasztóvédők szerint a gyakorlatban ez mégis jelentett, ugyanis ez valójában nagymértékben, mintegy 17 százalékkal megemelte a fogyasztás költségeit.

 Az idei biznisz fórumon, amit hagyományosan a Kopaonikon tartanak, Dušan Bajatović a médiának bejelentette, kénytelenek lesznek legalább egy, ha nem két drágítást is végrehajtani ebben az évben. Kihangsúlyozta, 

még így sem érik el a földgáz teljes árát, mégis elfogadható szintre kerül így az ár, ami fedezi majd a Srbijagas befektetési költségeit.

Elárulta, hogy az IMF összesen 800 millió dollárt hagyott jóvá a Srbijagas számára, ami Bajatović szerint nem elég, ha az újabb tartalékokba nekik kell beruházni, illetve a többi költség is őket terheli amellett, hogy az ország továbbra is szociális politikát kíván folytat a földgáz fogyasztása terén.

Ugyan a földgáz tőzsdei árát is figyelembe veszik, de a szerbiai kisfogyasztók várhatóan újabb 10 százalékos áremelésre számíthatnak, nagy valószínűséggel már május 1-től.

Az igazgató elmondta: Szerbia diverzifikációja terén számos alternatíva létezik, az egyik legjelentősebb az Azerbajdzsánból származó földgáz beszerzése. Ebben az esetben az egyik lényeges nehézséget az okozza, hogy 10-15 éves, hosszú távú szerződések megkötését kéri Azerbajdzsán, ami Szerbia számára jelentős megterhelést jelent, miközben 

„arról mindenki hallgat, hogy az Azerbajdzsánból származó export közvetlenül függ az oroszországi gázimporttól” 

– mutatott rá.

Mint mondta, Szerbiának vannak szabad, rövid távú kapacitásai a Török Áramlaton keresztül, aminek köszönhetően többlet gázt importálhat Törökországból, Bulgáriából és Görögországból, illetve folynak az ilyen irányú tárgyalások Katarral is. Számításai szerint az ország biztosíthatja az elkövetkező egy-két éves szükségleteket, amennyiben a felvásárolt földgázzal jobban gazdálkodik.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mennyi most a földgáz ára?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés