Botrányszag: a 100 milliárdos haderőfejlesztési összegből egy év alatt egy centet sem költöttek a hadseregre

2023. március 14. 19:45
A német kormány a 100 milliárd eurós haderőfejlesztési extra büdzséből eddig semmit nem áldozott arra, hogy a romjaiban heverő Bundeswehrt gatyába rázza.

A BBC és az Economist beszámolója szerint Eva Högl – egyébként Scholz-párti, szociáldemokrata – német képviselő, a fegyveres erőkkel foglalkozó parlamenti biztos éles kritikával illette a német kormányt, amiért az ország hadseregének erősítését célzó, nagy hangon beharangozott tervekből semmit nem valósított meg egy év alatt. 

A háború kitörése után pár nappal Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy

a német kormány 100 milliárd eurós alapot hoz létre a Bundeswehr ütőképessé tétele érdekében,

nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy Németország újra Európa vezető katonai hatalmává váljon – ki nem mondva pedig azért is, hogy az EU némileg függetlenedni tudjon a NATO-n belüli USA-dominanciától.

A ráncfelvarrás nagyon is ráfért volna az ijesztő állapotban lévő német hadseregre. A Bundeswehr legendásan talán a legelhanyagoltabb európai haderő, amely a mindenkori költségvetését a hosszú évtizedeken át tartó pacifista külpolitikának megfelelően egyre csak nyirbálták és csökkentették. Az óriási összeg valóban nagyot lendíthetne nem csak Németország, hanem egész Európa védelmi képességén, a jelek szerint azonban az álom rózsaszín köde mögé kukkantva szó szerint csak a nagy semmi következik.

A közelmúltban már felröppentek hírek arról, hogy Scholz nagy bejelentése után nem nagyon történt előrelépés, a 100 milliárd euróhoz pedig a német kormány csak igen óvatosan nyúlt hozzá. Eva Högl ezeket az információkat annyiban cáfolta, hogy tájékoztatása szerint

a kormány egyetlen centet sem költött egy év alatt arra, hogy a hadsereg kritikán aluli körülményein javítsanak.

„Rosszabb a hadsereg helyzete, mint a háború előtt” – mondta, rámutatva, hogy a laktanyák szánalmasak, némelyikben még a WC-k sem működnek, a konyhák, a raktárak, a beltéri egységek állapota pedig a katonák felszereléséhez hasonlóan katasztrofális. 

Németország a jelek szerint tovább játssza azt a politikát, amelyet Scholz már-már tökélyre fejleszt: mindenhol ígér valami nagyot, azután némán kitáncol az egészből. Hogy miért nem kezd bele a valós haderőfejlesztésbe és miért ingadozik a GDP 2 százalékára emelni a védelmi költségvetést, arról megoszlanak a vélemények. Az új védelmi miniszter, Boris Pistorius hiába veri az asztalt a GDP-s összegért, a hírek szerint a fejlesztések kerékkötője maga a Szociáldemokrata Párt, amely azokat az összegeket inkább szociális programjának megvalósítására költené fegyvervásárlás és a hadsereg körülményeinek javítása helyet. 

Így vagy úgy, Eva Högl felháborodása egybecseng a Politico hihetetlenül ingerült újságírójának véleményével, aki nyersen úgy fogalmazott: „A német fordulat egy nagy baromság"

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korábban Ursula is züllesztette a német hadsereget. A folyamat folytatódik. Nyilván nem véletlenül.

Szóval mi a probléma Schmidt Máriának azzal a felvetésével, hogy létezik-e még Németország?

Durva. Ezt nem tudtam.

A német haderőfejlesztés legújabb ötlete: ejtőernyős buzikat dobnak le Oroszország szerte, ezerszám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés