Rajtaütés – vizsgálódik a GVH, máris lefelé mozdultak az árak

2023. február 28. 10:22
A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatai folyamatban vannak annak érdekében, hogy kiderítsék: mi okozhatja ugyanazon termékek teljesen különböző árait az Európai Unión belüli országokban. A fogyasztói árak csökkenésének elősegítését célzó fellépéssorozatnak máris van látható eredménye: a határozott fellépésnek már önmagában van visszatartó ereje, képes mérsékelni a lakosságra nehezedő inflációt.

„Számos élelmiszeripari terméket, például a vajat vagy a száraztésztát érintően akadtak szélsőségek, utóbbinál például akár háromszoros árkülönbséget is látni lehet a németországi vagy csehországi boltokhoz képest. Mindez olyan méreteket öltött, hogy az árazás miatt már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálatokat indított” írtuk meg az infláció okait vizsgáló cikkünkben. 

„A gyorsított ágazati vizsgálat során szakembereink elsősorban azt elemzik, hogy az ágazat egy részében miért volt tapasztalható kiugró áremelkedés: a nemzetközi folyamatok, az importkitettség, az árfolyamok alakulása, a nyersanyagkínálat okozza vagy esetleg a résztvevő vállalatok jogellenes magatartása, összebeszélése, kartellje” – tudta meg február elején a Makronóm a GVH-tól. 

A helyszíni kutatást (rajtaütést) is tartalmazó akciósorozatnak váratlanul gyorsan megmutatkozott az eredménye.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a piaci folyamatokból már most látszik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal határozott fellépésének már önmagában is van visszatartó ereje, és ezáltal képes mérsékelni a lakosságra nehezedő inflációt.

Hogy ez mennyire igaz, arról bárki könnyen meggyőződhet bevásárlás közben, hiszen a napokban látványosan megszaporodtak az akciós tejtermékek, és a vajon, sajton és egyébként más élelmiszereken is megtalálhatjuk a jelentős áresést mutató árcédulát, ami azt mutatja, hogy

óvatosan, de elindult egy korrekciós szakasz az árképzésben.

Kiterjesztik a kutatást

Az eredmények láttán ismét megkerestük a GVH-t, mik a további terveik a programmal. Válaszukból kiderült, hogy a tej és tejtermékek piacán folyamatban lévő gyorsított ágazati vizsgálatot a tartós élelmiszerek piacán indított (szintén folyamatban lévő) vizsgálat megindítása követte 2023. február 8-án. Ebbe azért kezdtek bele, mert számos tartós élelmiszertermék, például különböző tartósítóipari konzerv- és gyorsfagyasztott termékek fogyasztói ára is nagymértékben drágult a közelmúltban, emellett időszakos hiányhelyzetek is kialakultak 2022-ben több tartós élelmiszertermék esetében.

„A magyarországi fogyasztók jelentős mennyiséget vásárolnak a különböző tartós élelmiszerekből. A koronavírus-világjárvány, továbbá a tavalyi év óta zajló orosz-ukrán háború nyomán nőtt a fogyasztók oldalán ezen termékkör kapcsán a felhalmozási törekvés, s ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a tartós élelmiszerek iránti kereslet. A nagymértékű áremelkedések ezért súlyosan érinthetik a hazai fogyasztókat” – tudtuk meg a versenyhivataltól.

A GVH szerint ugyanakkor indokolt azt is megvizsgálni, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalható folyamatokhoz (nagy mértékű áremelkedések; piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását) a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények. Ezért a versenyhivatal vizsgálata kiterjed az érintett piacok teljes forgalmazási láncolataira és versenyviszonyaira, hogy feltérképezhessék, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén. 

Ezzel együtt is úgy tudjuk, a vizsgálatok április közepén lezárulnak, az eredményekről pedig a hivatal egy nyilvános jelentéstervezetben fog beszámolni. 

(Fotó: MTI)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

közben a határhoz közeli szlovén lidl-ben a magyar gyártású felezett sole-mizo trappista 4,4eur akció nélkül.
biztos a szemét csányi nekik direkt olcsóbban adja, mint a magyaroknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés