Brutális erő van a magyar turizmusban, mutatjuk a decemberi eredményeket

2023. február 1. 9:22
A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett decemberben a 2021-es eredményekhez képest. Nőtt a vendégéjszakák száma is, a külföldiek esetében egészen elképesztő, közel 50 százalékos volt a növekedés. Az éves eredmények is impozánsak, bejött a számítás, valóban jó évet zárt a hazai turizmus.

A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett decemberben a tavalyi eredményekhez képest. Nőtt a vendégéjszakák száma is, a külföldiek esetében egészen elképesztő, közel 50 százalékos volt a növekedés. Az éves eredmények is impozánsak, bejött a számítás, valóban jó évet zárt a hazai turizmus.

Elemző:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője

A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez képest. 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,3, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 44 százalékkal növekedett 2022 decemberében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 725 ezer vendég összesen 1,7 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

„Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázisú, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpanást okozott a turizmus helyreállásában. Az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenálló képességét mutatják” – húzza alá Suppan Gergely.

A belföldiek vendégéjszakái 4,3 százalékkal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja – hangsúlyozza az elemzési vezető.

A szálláshelyek árbevétele így decemberben 58,4 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, tükrözve az árak emelkedését is, míg a növekvő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest 9,3 százalékkal kevesebb működő egység osztozott, ami egyrészt azt mutatja, hogy

alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek,

másrészt, amelyik egység nyitva tartott, sok esetben teltházzal működött. A kedvező forgalmi adatok hatására már hamarosan újranyitásra is sor kerül. A helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett.  

Tavaly összesen 44,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 17,7 százalékkal, a külföldieké 106,1 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben a vendégéjszakák számának növekedése kissé, 8,5 százalékra gyorsult a harmadik negyedévi 6,7 százalékos növekedéshez képest, ami ellensúlyozhatta a GDP várható lassulását.

Bejött a számításunk, jó évet zárt a turizmus

Nem panaszkodhattak a vendéglátók 2022 utolsó hónapjára sem, az összes bruttó árbevételük 43 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 58 százalékkal magasabb volt az előző évinél.

Tavaly többször is megírtuk, hogy jól alakulhat az év a turizmus számára. 

Nem tévedtünk, 2022-ben az előző évhez képest a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, összesen 26 millió vendégéjszakát regisztráltak, igaz a 2021-es évet még jóval erősebben visszafogták a Covid hullámok, így a bázis alacsony volt. 

A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több (15 millió, illetve 11 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig folyó áron 69 százalékkal nőtt, és 464 milliárd forintot tett ki.

„A 2021 májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak” – húzza alá Suppan Gergely hozzátéve, az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött. Kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható. A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából. 

Az infláció okozhat még nehéz napokat

A szakértő szerint kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg, bár erre a jelek szerint egyelőre nem került sor. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása,

így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti vagy végleges bezárásra is kerülhetnek. A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithat. 

„A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők. A nyitvalevő szállásadók ugyanakkor a tapasztalatok szerint sok esetben teltházzal üzemelnek, így előnyt is szerezhetnek a bezáró szálláshelyekkel szemben” – mondja Suppan Gergely.   

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Decemberben a légi utasforgalom 42,5 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 24 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 decemberi szinthez képest – mutat rá az elemzési vezető.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés