Közös valutát hozna létre ez a két hatalmas ország!

2023. január 28. 8:24
Írta: Matus Tibor
Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök és Alberto Fernandez argentin vezető erősebb gazdasági integrációról szóló terveket szövöget, akár még közös valutát is létrehoznának. Azért van még egy-két akadály Dél-Amerika közös valutája előtt, hogy az ne csak a külföldi befektetők, hanem a hazai lakosság számára is hitelessé váljon.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök és Alberto Fernandez argentin államfő közös nyilatkozatukban kifejtették: „Úgy döntöttünk, hogy továbblépünk a közös dél-amerikai valutáról szóló tárgyalásokban, amelyet a kereskedelmi cserék finanszírozására használhatunk, csökkentve ezzel a műveletek költségeit és külső sebezhetőségünket".

Argentína gazdasági minisztere, Sergio Massa a Financial Timesnak nyilatkozva január 22-én elmondta, hogy Brazília és Argentína más latin-amerikai országokat is meghívna a közös valutához való csatlakozásra, de nem akar hamis elvárásokat kelteni, mivel az országok közötti tárgyalások csak az első lépéseket jelentik egy hosszú úton, amelyet Latin-Amerikának meg kell tennie”.

Nem annyira fontosak ma ezek a devizák

A brazil reál és az argentin peso helyzete a világ monetáris rendszerében viszont marginális. A Nemzetközi Fizetések Bankjának felmérése szerint a brazil real 0,44 százalékos részesedéssel rendelkezik a globális devizapiacon, az argentin peso pedig csak 0,05 százalékkal. 

Az országok közötti gazdasági konvergencia problémáitól eltekintve e valuták egyesülése nem jelent majd érdemi erőt. Még ha a kontinens összes országa a dél-amerikai monetáris unió részévé válna is, 

együttes részesedésük a világ devizaügyleteiben nem haladná meg a két százalékot.

Ráadásul két vagy több ország közös pénzneme hatalmas hitelességi kihívást jelent. A közös európai valuta bevezetéséhez az euróövezet országainak szigorú konvergencia-kritériumoknak kellett megfelelniük.

Ezeknek biztosítaniuk kellett az infláció, a költségvetési hiány és a valutaingadozás minimális eltéréseit a belépést megelőző szakaszban, de egyúttal adósságplafont is meghatároztak.

Az ötlet hűtheti az inflációs várakozásokat

A tárgyalások során Brazíliában lelassult az infláció 2022 végén – a korábbi kétszámjegyű csúcsról – a kormány agresszív monetáris politikai szigorítása közepette. Inflációs rátája 2022 decemberében 5,79 százalékra mérséklődött a novemberi 5,90 százalékhoz képest, de még mindig magasabb, mint a Reuters szerint előrejelzett 5,60 százalékos medián. Eközben Argentína az elmúlt három évtized legmagasabb inflációjával küzd, mivel decemberben az árak majdnem megduplázódtak az egy évvel korábbihoz képest.

Az argentin infláció decemberben havi összevetésben 5,1 százalék volt, éves összevetésben pedig  94,8 százalékosra rúgott..

Decemberben a brazil kongresszus jóváhagyta Lula idei 33 milliárd dolláros kiadási tervét, amely magában foglalja az alacsonyabb jövedelmű háztartások fizetésének növelését és a minimálbér emelését, néhányat az új elnök kampánya során tett ígéretei közül.

Nincsen igazi költségvetési szigor

Mindkét dél-amerikai országban könnyedén kezelik a költségvetést, az elmúlt évtizedben az átlagos hiány meghaladta a GDP négy százalékát. A magas államháztartási hiányok megterhelik a növekvő államadósságot, amely Brazíliában a GDP 79 százalékát teszi ki, hasonlóan Argentínában, ahol pedig a gazdaság teljesítményének háromnegyedét.

Emellett Argentínát nagyrészt elzárták a nemzetközi kötvénypiacoktól, miután 2020-ban nem fizette ki a külföldi adósság után fizetendő mintegy 500 millió dolláros kamatot, és ráadásul még a mai napig több mint 40 milliárd dollárral (több mint 14 ezer milliárd forint, a tavalyi magyar költségvetési bevételek közel fele) tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak a 2018-as mentőcsomagból.

Sikerre van ítélve az új Sur?

Siker esetén a közös valuta végső soron a világ második legnagyobb valutatömbjét hozhatja létre az Európai Unió után. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy euró létrehozása több mint 35 évbe telt.

Mindenesetre a dél-amerikai valutának már meg van a munkaneve is – Sur, azaz fordításban dél. Létrehozása 

egy szélesebb stratégia része, amelynek célja a dollárfüggőség megszüntetése. 

A dél-amerikai országok korántsem állnak egyedül ezekkel az igénnyel, és Oroszország, illetve Kína is igyekszik megerősíteni saját valutájának pozícióját a világgazdasági rendszerben.

(Foto: Lula da Silva és Alberto Fernandez/ Reuters / Carla Carniel)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés